Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
Tiroidektomi Sonrası Hipokalsemiye Etki Eden Faktörler
2016
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tiroidektomi sonrası minimal kanama, cerrahi alan enfeksiyonu gibi komplikasyonlar gelişebildiği gibi; rekürren sinir hasarı, dispne, ve masif hemoraji gibi morbiditesi yüksek komplikasyonlar da gelişebilmektedir. Hipokalsemi, geçici ya da kalıcı olarak tiroid cerrahisi sonrası azımsanamayacak sıklıktadır. Çalışmamızda tiroidektomi uygulanan hastalarda hipokalsemi gelişimine etki eden faktörleri ortaya koymayı amaçladık. Yöntem ve gereçler: Mayıs 2012 – Aralık 2014 tarihleri arasında tiroidektomi uygulanan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların dosyalarından yaş, cinsiyet, ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) özgeçmişi, tiroidit varlığı, bağlama ya da damar kapama cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı, dominant nodül çapı, uygulanan cerrahi prosedür, postoperatif hipokelsemi gelişmişliği ile histopatolojik değerlendirme sonucu kaydedildi. Hastalar hipokalsemi gelişmeyen (G1) ve gelişen (G2) hastalar olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hipokalsemi gelişen hastalar kalıcı ve geçici hipokalsemi olarak daha sonra ikiye ayrıldı. Çalışmamıza kalsiyum metabolizması ve kemik dansite bozukluğu, böbrek yetmezliği, kalsiyum ve D vitamini kullanımı olan ve preoperatif hipokalsemisi olan hastalar dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 179 hastada yaş için median değer 50 (18-77) olup, kadın/erkek oranı 5.4 idi. Postoperatif hipokalsemi gelişme oranı %32.4 (n=58) idi. Kalıcı hipokalsemi oranı ise % 4,5 idi. Gruplar arasında yaş (p: 0,451), cinsiyet (p: 0,177), tiroidit varlığı (p: 0,061), dominant nodül çapı (p: 0,752), kapatıcı enerji cihazı kullanımı (p: 0,972) ve preoperatif dönemde İİAB yapılmışlığı (p: 0.647) ile hipokalsemi gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Uygulanan cerrahi prosedür (p: 0.008) ve malignite varlığı (p: 0,016) hipokelsemi gelişimini etkilemekte idi. Bakılan sekiz parametrenin hipokalsemi gelişimi üzerine ortak etkisi incelendiğinde ise; sadece malignite varlığında diğer tüm etkenlerden bağımsız olarak hipokalsemi gelişimi etkilenmekteydi (CI: %95, p: 0,033 ve 2,2 kat). Tartışma ve sonuç: Çalışmamızda çıkan sonuca göre, malignite nedeni ile opere edilen ve bilateral total tiroidektomi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde hipokalsemi gelişme riski artmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Factors That Affect Hypokalcemia After Tiroidectomy
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: As minimal bleeding after thyroidectomy, complications such as infections in the surgical area can develop; high complications of morbidity such as recurrenal nerve damage, dyspnea, and massive hemorrhage can also develop. Hypokalcemia is often that it cannot be reduced temporarily or permanently after thyroid surgery. In our study, we aimed to identify the factors affecting the development of hypokalcemia in patients with thyroidectomy. Methods and tools: The files of patients who were administered by thyroidectomy between May 2012 and December 2014 were retrospective. The patient’s files recorded the history of age, gender, thin injection aspiration biopsy (IAB), the presence of thyroiditis, the use or non-use of connectivity or vein closing devices, the dominant nodular diameter, the surgical procedure applied, the postoperative hypokelsemia development and the histopathological evaluation results. Patients were divided into 2 groups, non-developed (G1) and developing (G2) patients. Patients developing hypokalcemia were then divided into two as permanent and temporary hypokalcemia. Our study did not include patients with calcium metabolism and bone dancitis disorder, kidney failure, use of calcium and vitamin D and preoperative hypokalcemia. Results: In the total of 179 patients involved in the study, the average age value was 50 (18-77) and the female/man ratio was 5.4. The postoperative hypokalcemic development rate was 32.4 % (n=58) . The rate of permanent hypokalcemia was 4.5%. There was no meaningful relationship between the groups age (p: 0,451), gender (p: 0,177), the presence of thyroiditis (p: 0,061), the dominant nodular diameter (p: 0,752), the use of the closing energy device (p: 0,972) and the preoperative IAB (p: 0,647) and the development of hypokalcemia. The applied surgical procedure (p: 0.008) and the presence of malignity (p: 0.016) were affecting the development of hypokelsemia. When the common effect of the eight parameters were studied on the development of hypokalcemia, the development of hypokalcemia was affected independently of all other factors only in the presence of malignity (CI: 95, p: 0,033 and 2,2 times). Discussions and results: According to the findings from our study, the risk of developing hypokalcemia in the postoperative period is increased in patients operated with malignity cause and with bilateral total thyroidectomy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.379
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi