Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 21
 İndirme 7
Edirne İlinde Yetişen Dut Ağacı Yapraklarının Antioksidan ve Antidiyabetik Aktivitesi Üzerine Bir Çalışma
2021
Dergi:  
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Dut yaprakları halk arasında çeşitli hastalıklarda geleneksel olarak kullanılan bir bitkidir. Bitkilerin gösterdikleri çok çeşitli biyolojik etkinlikleri içerdikleri bileşenlerden kaynaklanmakta olup, bitkinin fitokimyasal bileşimi ve biyolojik potansiyeli yetiştiği bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada Edirne ilinde yetişen beyaz ve siyah dut ağacı yapraklarından elde edilen su ve etanol ekstraktlarının antioksidan aktivitesinin ve in vitro enzim inhibisyon testleri ile antidiyabetik kapasitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Beyaz ve siyah dut ağacı yaprak ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarı 35.08-47.57 µg gallik asit eşdeğeri/mg, flavonoid miktarı 18.40-46.25 µg rutin eşdeğeri/mg ve tanen miktarı 4.59-7.53 µg tannik asit eşdeğeri/mg aralıklarında tayin edildi. Antioksidan aktivite testlerinde 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2΄-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikallerini gidermede (EC50 sırasıyla 0.31 mg/mL ve 0.79 mg/mL) ve CUPRAC metodunda (9.1 μmol troloks eşdeğeri antioksidan kapasite-TEAC) siyah dut yapraklarının etanol ekstraktı yüksek aktivite gösterirken, beta-karoten ağartma metodunda beyaz dut yapraklarının etanol ekstraktı (EC50 0.47 mg/mL) daha iyi sonuç verdi. Dut yapraklarının sadece su ekstraktlarının metal iyonlarını şelatlama gücüne sahip olduğu görüldü. Antidiyabetik aktivite çalışmasında yaprakların su ekstraktları değişen oranlarda α-amilaz ve α-glukozidaz inhibisyonu gösterdi. Su ekstraklarının karbonhidrat sindirim enzimleri üzerine potansiyel inhibitör etkisi göstermesi, ülkemizde besin olarak tüketilmeyen dut yapraklarının ilaç hammaddesi kaynağı olarak değerlendirilebileceğini siyah dut yapraklarının ise antioksidan katkı amaçlı olarak kozmetik uygulamalarda kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Study On Antioxidant and Antidiabetic Activities Of Mulberry Leaves Which Grown In Edirne Province
2021
Yazar:  
Özet:

Mulberry leaves are used traditional medicine in many diseases. The various biological activities of the plants are due to its chemical contents, therefore the phytochemical composition and biological potential of the plant vary according to the region where it grows. In this study, it was aimed to determine the antioxidant activity and antidiabetic potential using in vitro inhibition tests of leaves of white and black mulberry obtained from trees grown in Edirne. Total phenolic, flavonoid and tannin contents of leaves extracts were determined in the range of 35.08-47.57 µg gallic acid, 18.40-46.25 µg rutin and 4.59- 7.53 µg tannic acid equivalents, respectively. While ethanol extract of black mulberry leaves showed high activity in CUPRAC method (9.1 μmol TEAC), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2΄-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonicacid) (ABTS) radicals scavenging assays (EC50 0.31 mg/mL and 0.79 mg/mL, respectively), the ethanol extract of white mulberry leaves showed better carotene bleaching activity (EC50 0.47 mg/mL). Only water extracts of leaves were observed to have metal chelating capacity. In the antidiabetic activity study, the water extracts of leaves showed varying degrees of inhibition on α-amylase and α-glucosidase. The potential inhibitory effect of water extracts on carbohydrate digestive enzymes shows that mulberry leaves can be considered as a source of a drug candidate in the antidiabetic drug researches. Also black mulberry leaves can be used in cosmetic applications due to their antioxidant properties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 317
Atıf : 391
2023 Impact/Etki : 0.275
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences