Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 28
HATAY SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN MANEVİ DESTEK ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Sağlık bakımı uygulamasında kabul edilen en kapsayıcı yaklaşım türü bütüncül (holistik) yaklaşımdır. Bütüncül yaklaşıma göre birey fiziksel, duygusal psikolojik, sosyo-kültürel ve manevi boyutlarını içinde barındırmaktadır. Bu boyutlar birbiriyle ilişki içerisindedir ve bu boyutlar birbirine bağımlı olan durumlardır. İnsanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için bu gereksinimlerinin tanımlanması ve karşılanması gerekmektedir. Manevi bakım, psiko-sosyal rehabilitasyon çalışmalarının büyük ve önemli bir kısmını kapsamaktadır. Manevi bakım bireylerin kederli, üzüntülü, yalnızlık korkusu ve ümitsizliğe düşmüş hallerinde, aniden gelen hastalık, ameliyat, sakatlık, doğal afetler, aniden gelen krizler veya yaşlılık gibi durumlarda bireylerin yanlarında olarak onlara dini ve sosyal anlamda destek sağlayabilmektir. Ayrıca bireylerin olası soru ve sorunlarına yardımcı olarak da onların ibadetlerini yerine getirebilmeleri için danışmanlık yapmak olarak açıklanmaktadır. Yapılan çalışmanın evrenini Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 198 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanların %66.7’si kız öğrencilerden oluşmaktadır. %62.6’sı manevi destek konusunda bilgisinin olduğunu, %79.8’i daha önceden hiç eğitim almadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların %92.4’ü manevi desteğin gerekli olduğunu ifade etmişler, %91.9’u manevi desteği önemsediklerini, %79.3’ü ise hastalarına manevi destek uyguladıklarını belirtmişlerdir. Yapılan çalışmada; öğrencilerin yarısının manevi destek konusunda bilgisinin olmadığı, büyük bir çoğunluğun da manevi destek konusunda eğitim almadıkları fakat hastaların pratikte iyileşmelerine katkı sağlayabilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.678
Journal of Social and Humanities Sciences Research