Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 65
 İndirme 22
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Resim-Metin İlişkisi Açısından Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Ders kitapları, öğrencilerin eğitim ve öğretim araçları arasında yer alan önemli bir kaynak olarak tanımlanabilir. Ders kitapları sınıf düzeyine göre öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekebilecek düzeyde hazırlanarak uygun olan resim ve metinlerle tamamlanırsa ulaşılmak istenen amaca daha fazla hizmet edebilir. Bu çalışmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okutulan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alan resimlerin, metinlerle olan ilişkisini belirlemek ve değerlendirmektir. Bu çalışma nitel bir araştırma olarak yürütülmüş ve bu çalışmada doküman incelemesi tekniğinden faydalanılmıştır. Bu çalışma ile 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alan 10 resmin ve metnin, resim-metin ilişkisinin incelenmesi açısından uzman görüşlerine başvurulmuştur. Bu çalışma doğrultusunda resim-metin ilişkisini incelemek için belirlenen kriterler, araştırmacılar tarafından ilgili literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu çalışma doğrultusunda elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak; belirlenen resimler metinde yeterince desteklenmiş, tüm resimler metinle uyumlu ve ilişkili ve öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekebilecek düzeydedir. Resimler, öğrenciyi metin üzerinde çoğunlukla düşündürmeye sevk edebilecek düzeydedir ve resimlerde kullanılan tüm figürler metinle örtüşmektedir. Resimlerin ve metinlerin tamamında zemin-fon ilişkisine dikkat edilmiştir. Ancak resimler kısmen net bir şekilde algılanabilir özelliğe sahiptir, hafızada kısmen kalıcıdır ve resimlerin önemli bir bölümünde metinle ilgili herhangi bir açıklayıcı bilgi yoktur.

Anahtar Kelimeler:

The 7. Class Social Information Assessment of the Teaching Book in terms of the Image-Metin Relationship
2020
Yazar:  
Özet:

Curriculum books can be defined as an important source between the educational and teaching tools of students. If the curriculum books are prepared at a level that can attract the interest and attention of the students according to the class level and completed with the appropriate images and texts, they can serve more to the desired purpose to be achieved. The purpose of this study is to be taught by the Ministry of National Education in our country in the 2019-2020 educational year. Class Social Information is to determine and evaluate the relationship of the images contained in the text book. This study was carried out as a qualitative research and in this study it was taken advantage of the document review technique. This work is 7. The class social information has been applied to expert opinions in terms of the study of the relationship between the 10 images and the text included in the curriculum. The criteria for the study of the image-text relationship according to this study are prepared by the researchers in accordance with the relevant literature and expert opinions. The data obtained according to this study was analyzed by the visual analysis method. As a result; the designated images are sufficiently supported in the text, all the images are compatible with the text and related and at a level that can attract the interest and attention of the students. Pictures are at the level that can drive the student to think mostly about the text, and all the figures used in the pictures are matched with the text. All images and texts have been observed on the ground-fon relationship. However, images have a function that can be partially clearly perceived, are partially permanent in memory, and a significant part of the images has no explanatory information about the text.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.127
Turkish Studies Educational Sciences