Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 99
 İndirme 48
Sevim Ak’ın Çocuk Romanlarında Toplumsal Cinsiyet Rolleri Üzerine Bir İnceleme
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Sevim Ak’ın çocuk romanlarındaki toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl yansıtıldığının belirlenmesini amaçlamıştır. Bu amaç kapsamında incelenen kitaplarda yer alan farklı cinsiyetlerdeki karakterlerin yaptıkları iş ve mesleklerin; yaptıkları ev işlerinin ve karakterlerin kişilik özelliklerinin nasıl yansıtıldığı sorularına yanıt aranmıştır.  Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yazarın on altı çocuk romanı araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur Veriler, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla toplanmış, betimsel olarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre kadın karakterler hemşire, öğretmen, sekreter, terzi, kuaför… gibi iş ve meslek grupları içinde gösterilirken erkek karakterler de geleneksel toplumsal cinsiyet algısına göre doktor, polis, tamirci, denizci, esnaf… gibi iş ve meslekler içinde yansıtılmıştır. Kitaplarda farklı cinsiyetlerdeki karakterlerin ev işlerini paylaşma sorumluluğu göz önüne alındığında ev işlerinden genellikle annenin ya da evde bulundan kadının sorumlu olduğu alışveriş, tamirat gibi işleri ise erkek karakterlerin yaptığı belirlenmiştir. Kitaplarda kadın karakterler edilgen, utangaç, merhametli, geveze, kıskanç, duygusal ve meraklı gibi toplumsal cinsiyet algısını yansıtır kişilik özelliklerinde çizilirken bazı kadın karakterler de öfkeli, anlayışsız, merhametsiz ve cesur olarak gösterilmiştir. Erkek karakterler için de durum böyledir. Kavgacı, sinirli, otoriter, kıskanç ve güçlü gibi toplumsal cinsiyet algısına yönelik kişilik sergileyen erkek karakterlerin yanında neşeli, sakin, duygusal ve meraklı gibi kişilik özelliği gösteren karakterler de kitaplarda yer almıştır. Araştırmanın sonunda yazarın karakterlerini oluştururken toplumsal cinsiyet algısına bağlı olarak oluşturduğu ve yansıttığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

A review of the social gender roles in Sevim Ak's children's novels
2020
Yazar:  
Özet:

This study was aimed at determining how Sevim Ak’s social gender roles are reflected in child novels. In the books that are studied for this purpose, the characters of different sexes have been asked for answers to the questions of the work and professions they do, how their homework and personality characteristics are reflected.  The research method has been used. The author's sixteen children's novel has formed the research work group Data, qualitative research methods collected through the document review, illustrated. According to the findings obtained at the end of the study, female characters are shown in business and professional groups such as nurses, teachers, secretaries, caregivers, hairdresser... while male characters are reflected in business and professions such as doctors, police, repairers, seafarers, merchants... according to the traditional social gender perception. In the books, considering the responsibility of the characters of different gender to share the homework, the homework is often determined by the mother or the woman who is responsible for the homework, the shopping, the repair, and the work of the male characters. In the books, female characters are drawn in personality characteristics that reflect social gender perception, such as shameful, mercyful, miserable, jealous, emotional and curious, while some female characters are also shown as angry, ununderstood, miserable and courageous. This is the case for male characters. In addition to the male characters that show personality towards the perception of social gender such as struggling, nervous, authority, jealous and strong, the characters that show personality characteristics such as joyful, quiet, emotional and curious are also included in the books. At the end of the study, it can be said that the author creates and reflects his characters depending on the social gender perception.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 279
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature