Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Investigating The GMO Existence in Chips and Breakfast Cereals Marketed in Turkey
2021
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada piyasada satılan mısır ya da mısır ürünleri (mısır irmiği, mısır unu vb.) veya soya içeren işlenmiş veya yarı işlenmiş ürünler rastgele seçilerek toplamda 25 adet üründe (cips, çerez, gevrek, kuruyemiş kaplaması, un) GDO varlığı DNA temelli bir tespit metodu olan konvansiyonel Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile araştırılmıştır. Bu amaçla homojenize edilen örneklerde CTAB (Cetyl Trimethyl Ammonium Bromide) yöntemi ve Roche High Pure DNA Isolation Kit ile DNA izole edilerek çoğaltılması denenmiştir. DNA Isolation Kit kullanılarak DNA izole edilmesi yöntemi daha başarılı olduğundan işlemler bu yöntemle tamamlanmıştır. DNA izolasyonunun ardından Lektin geni, Zein geni, 35S Promotör ve NOS Terminatör bölgelerinin tespiti konvansiyonel PCR ile yapılmıştır. Zein geni tespiti örneklerdeki mısır varlığını, Lektin geni tespiti ise örneklerdeki soya varlığını araştırmak ve kanıtlamak amacıyla yapılmıştır. Zein ve Lektin genleri tespiti için sırasıyla GMO3/GMO4 ve Zein3/Zein4 primer çiftleri kullanılmıştır. Elde edilen DNA’ların amplifikasyonundan sonra DNA agaroz jel elektroforezi ile gözlemlenmiştir. Agaroz jel elektroforezi sonucu alınan görüntülerde 17 örnekte Lektin ya da Zein geni tespit edilirken 8 örnekte bu genler tespit edilememiştir. Lektin ya da Zein geni tespit edilen ürünlerin 35S Promotör ve NOS Terminatör taraması için çalışılmaya devam edilmiştir. Bunun için sırasıyla 35S-3/35S-6 ve tNOS2F/tNOS2R primer çiftleri kullanılmıştır. Mümkün kontaminasyonları gözlemlemek için sterilize su kullanılırken, negatif kontrol amacıyla 0 % Bt-11 ve 0% GTS 40-3-2, pozitif kontrol amacıyla ise 5% Bt-11 ve 10% GTS-40-3-2 kullanılmıştır. 25 örneğin hiçbirinde istenen kalitede ve yeterli miktarda DNA elde edilememesinin sebebinin işleme sırasında uygulanan prosesler (kızartma, kavurma, ekstrude etme, basınç vb.) olduğu düşünülmektedir. Hiçbir numunede 35S Promotör ve NOS Terminatör bölgesine rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Özet:

In this research, processed or low processed samples containing corn or corn products (corn semolina, flour, etc.) and soybean were randomly collected from the market, and 25 products in total (chips, nuts, cereals, flour) were analyzed for genetic modification using DNA based detection method, the polymerase chain reaction. First, homogenization of the samples was performed. Then DNA isolation was done by using Cetyl Trimethyl Ammonium Bromide (CTAB) and Roche High Pure DNA Isolation Kit. Since the Roche High Pure DNA Isolation Kit gave better results, the analysis was completed with this method. After DNA isolation, the detection of the Lectin gene, Zein gene, CaMV 35S Promoter and NOS Terminator regions was performed by conventional PCR. Zein gene determination was done for searching and proving corn presence and similarly, Lectin gene determination was done for searching and proving soybean presence in the samples by conventional PCR. GMO3/GMO4 and Zein3/Zein4 primer pairs were used for Lectin and Zein gene determination, respectively. The amplification of DNA was observed in agarose gel electrophoresis. Lectin or Zein genes were detected in 17 samples while these genes were not detected in 8 samples. Samples, in which Lectin or Zein gene was detected were scanned for 35S promoter or NOS terminator. 35S-3/35S-6 and tNOS2F/tNOS2R primer pairs were used for scanning 35S Promoter and NOS Terminator, respectively. To observe possible contamination in the mix sterilized deionized water was used and 0% Bt-11 and 0% GTS 40-3-2 were used as a negative control, 5% Bt-11 and 10% GTS-40-3-2 were used as a positive control. All of the 25 samples did not provide enough DNA with the required quality. This result was considered to be sourced by the applications (frying, extruding, pressing etc.) that samples had been exposed to during processes. Neither 35S Promotor nor NOS Terminator was determined from any of the samples.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.765
2023 Impact/Etki : 0.536
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi