User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 113
 Downloands 11
KELÂMDA BÜYÜK GÜNAH TARTIŞMALARI
2021
Journal:  
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

İslam kültür geleneğinde ekollerin birbirilerini tekfir etmesi oldukça yaygın bir ötekileştirme biçimidir. Farklı teolojik yaklaşımların beslediği bu zeminde farklı ekoller bu teolojik enstrümanı yoğun biçimde kullanmışlardır. Gazzâlî’ye gelindiğinde tevile konu olan bir konuda ve tevilleri sebebiyle tarafların birbirlerini tekfir etmeleri teolojik olarak hoş karşılanmamış ve bir sınırlamaya gidilmek durumunda kalınmıştır. Günümüzde de ötekileştirmede bir araç olarak kullanılmaya devam eden tekfir, özellikle selefi ekollerin harc-ı alem kullandıkları bir enstrümandır. İslam kelam geleneğinde, tekfir olgusunun temelinde ekollerin iman algılarından kaynaklanan bir sorun alanı olduğu görülür. Bu yüzden tekfir basit bir ötekileştirme olmayıp dinî, hukukî ve iktisâdî sonuçları da olan bir söylem olarak varlığını korumuştur. Kavram İslamî olanı olmayandan ayıran bir sınır ifadesidir. Kendisini hak din olarak sunan bir öğretinin başka din mensuplarından ayırmayı ifade eder. Fakat sürecin ilerleyen safhalarında yapı içi bir ötekileştirmede de araç olarak kullanılmış görünüyor. Müslüman olmayanlara karşı bir belirteç niteliği taşıyan iman, ilk nesilden itibaren gerek fikrî gerekse fiilî düzeyde entelektüel düzeyde bir ötekileştirmenin de İslam inananları arasında ortaya çıkaran bir neden olmuştur. Siyaset arenasındaki çekişmeler kıyasıya rekabeti ortaya çıkarmış, bu da şiddetin dozunu artırmıştır. Ortaya çıkan tabloda tekfir mezheplerin teşekkülünde birincil rol üstlenmiştir. İlk kuşak Müslümanlardan itibaren süreçte hiç eksik olmamış, tarihin bazı dönemlerinde ise bu ötekileştirme hız kazanmıştır. Temelde teolojik ve epistemolojik bir problem görüntüsü veren tekfir, süreçte siyasal ve sosyal bir nitelik de kazanmıştır. İslam inanç ekolleri arasında dinî tolerans ve çoğulculuğa yaşam imkânı vermeyen tekfir algısı, önemli oranda tek doğrucu bir teolojik algının alana hâkimiyetinde de etkili olmuştur.

Keywords:

Discussions Of Murtekib Al-kabira In Islamic Theology
2021
Author:  
Abstract:

In the tradition of Islamic culture, it is a very common form of marginalization among schools to dedicate each other. On this ground fed by different theological approaches, different schools have used this theological instrument extensively. When it comes to al-Ghazali, it was theologically unwelcome for the parties to dismiss each other on an issue subject to interpretation and due to their interpretation, and a limitation was imposed. Takfir, which continues to be used as a tool in othering, is an instrument used extensively by predecessor theological approaches. In the Islamic theological tradition, it is seen that the basis of the concept of takfir is a problem area arising from the theological perceptions of the schools. For this reason, takfir is not a simple marginalization, but has preserved its existence as a discourse that also has religious, legal and economic implications. The concept is a border expression that distinguishes the Islamic from the non-Islamic. It refers to the separation of a teaching that presents itself as the true religion from members of other religions. However, in the later stages of the process, it seems to have been used as a means of marginalizing within the structure. Faith, which is a marker for non-Muslims, has been a reason for otherization among Islamic believers, both at the intellectual and de facto level, at the intellectual level since the first generation. The conflicts in the political arena have created fierce competition, which has increased the dose of violence. In the picture that emerged, it played a primary role in the formation of takfir sects. Since the first generation of Muslims, it has never been missing in the process, and this marginalization has gained momentum in some periods of history. Takfir, which basically gives the appearance of a theological and epistemological problem, also gained a political and social quality in the process. The perception of takfir, which does not give life to religious tolerance and pluralism among Islamic belief schools, has also been effective in the dominance of a single truthful theological perception in the field.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Field :   İlahiyat

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 303
Cite : 469
2023 Impact : 0.185
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi