Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 8
Müslüm Filmi Özelinde 2000 Sonrası Popüler Türk Sinemasında Aile içi Şiddet Olgusu
2021
Dergi:  
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk toplumsal yapısında, aile içi şiddet olgusu hemen her dönemde güncelliğini korumuştur. Bu bakımdan, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan aile içi şiddet olgusu, Türk sinemasına da yansımış ve Türk toplumsal yapısına dair derin izlere ışık tutmuştur. Dolayısıyla, Türk sinemasında aile içi şiddetin izlerini ararken, Türk toplumsal yapısında aile içi ilişkilere dair mesajların açığa çıkarılmasına da olanak sağlayabilmektedir. Bu çalışmada, 2000 sonrası popüler Türk sinemasında aile içi şiddetin ne şekilde sunulduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ölçüt örnekleme yöntemiyle, “aile içi şiddet” olgusu ekseninde çalışma kapsamına alınacak film belirlenmiştir. Bu çerçevede, gerçek ile kurgu arasında aile içi şiddetin trajedik bir şekilde sunulduğu Müslüm (2018) filmi, Greimas’çı göstergebilimsel yaklaşımla analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda, Türk sinemasında yer alan aile içi şiddet olgusunun temelinde etkili olan başlıca unsurlar: sosyo-kültürel ve ekonomik nedenler, madde bağımlılığı ve ataerkil bir aile ideolojisinin olduğu görülmüştür. Bu durumda, Türk sinemasında Türk toplumsal yapısındaki en önemli sorunlar arasında yer alan ataerkil aile ideolojisi, madde bağımlılığı ve aile içi şiddetin yeniden inşa edildiği ve dolayısıyla sistemin yeniden üretildiği anlaşılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Family violence in the popular Turkish cinema after 2000
2021
Yazar:  
Özet:

In the Turkish social structure, the phenomenon of domestic violence hasined its presentness in almost every period. In this regard, the phenomenon of domestic violence, which is one of the most important problems in our country, has also reflected in the Turkish cinema and has kept the light of the deep traces of the Turkish social structure. Therefore, while searching for the traces of domestic violence in the Turkish cinema, it can also allow the disclosure of messages about domestic relations in the Turkish social structure. This study aims to determine how domestic violence is presented in the popular Turkish cinema after 2000. In line with this objective, the film is determined to be taken into the work scope in the "family violence" phenomenon axis by the standard sample method. In this context, the Muslim (2018) film, in which the family violence between reality and fiction is tragedically presented, is analyzed by a Greimasist indicative approach. As a result of this analysis, the main elements that influence the foundation of the phenomenon of domestic violence in the Turkish cinema: socio-cultural and economic causes, substance addiction and a paternal family ideology. In this case, the Turkish cinema is one of the most important problems in the Turkish social structure; it is clear that the patriarchal family ideology, material addiction and domestic violence have been rebuilt and therefore the system has been rebuilt.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 551
Atıf : 4.965
2023 Impact/Etki : 0.259
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi