Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
ECOLOGICAL MODERNISATION IN KAHRAMANMARAŞ DISTRICT:PROVIDING THE SUSTAINABILITY OF WILDLIFE AND WETLANDS ALONG WITH ECONOMICAL DEVELOPMENT
2006
Dergi:  
Journal of Scientific Reports-A
Yazar:  
Özet:

Günümüzde, ekonomistler arasında, çevrenin korunması ile ekonomik büyümenin yan yana gelemeyeceğini ileri süren, çevreciler arasında da çevrecilik yaklaşımlarının temelde sadece çevreyi ön plana aldığı ve ekonomik büyümeye antipatik yaklaşan “ecocentrist” yaklaşımlar görülmekte iken, bunun yanında ekonomik gelişmenin çevre koruma ile çok yakından ilişkili olduğunu ileri süren; ekolojik modernizasyon, proaktif çevre stratejileri çevresel partnerlikler (yeşil ittifaklar), çevreci girişimcilik gibi, daha çok çevresel problemlere teknik çözümler öneren; çevre yönetimi ve kontrolü için daha etkin ilişkiler oluşturmayı amaçlayan “technocentrist” yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu çalışmada “technocentrist” özellik gösteren yaklaşımlardan ekolojik modernizasyon konusu ele alınmıştır. Ekolojik modernizasyonun amacı kantitatif gelişmeden kalitatif gelişmeye geçişi sağlamaktır. Makro planda ekolojik modernizasyon enerji ve kaynak kullanımlı endüstrilerden hizmet ve bilgi kullanımlı endüstrilere geçişi amaçlarken mikro planda yeni, temiz teknolojilerin ve üretim yöntemlerinin kullanılmasını amaçlamaktadır. Bunun yanında ekolojik modernizasyon üretilen ürünlerin daha verimli bir şekilde ve daha az enerji ile üretilmesini amaçlamaktadır. Türkiye, Dünya’nın önemli kuş göç alanları üzerinde yer almaktadır. Kahramanmaraş Gavur Gölü de bu göç yolları üzerinde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak Gavur gölünün, Amik ve Emen ovaları örneğinde olduğu gibi, tarım alanları elde edilmesi amacıyla kurutulmaya çalışılması kuşlar ve sulak alanlar yaban hayatı açısından olumsuz etki yaratmaktadır. Diğer yandan Aksu nehrinin sularının ve Kahramanmaraş yöresindeki mevcut barajların, çevrede bulunan sanayi tesislerinin artıklarıyla kirletilmesi sonucu, akuatik yaşam ortadan kalkma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kahramanmaraş bölgesinde ekolojik modernizasyon’un gerçekleştirilmesi için; kentin çevresel bütünlüğünün bozulmasını önlemeye, toplumun ekonomik ve sosyal düzeyinin artışının sağlanmasına yönelik olarak, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarının bir araya gelerek katılımlı politikalar oluşturmaları sağlanmalıdır. Yörede ekonomik faaliyet gösteren işletmelerin çevreye karşı duyarlı olmaları ve AB’ne giriş sürecinde olanülkemizde, AB ülkelerinde geçerli olan EMAS ve Dünya’da çevre korumada önemli bir standart haline gelen ISO 14000 standartlarına uygun bir şekilde faaliyet göstermeleri rekabet üstünlüğü oluşturacaktır. Ekonomi ve çevre faktörlerinin işbirliği içerisinde entegrasyonunu içeren ekolojik modernizasyon bu çerçevede yaban hayatı ve sulak alanların sürdürülebilirliğinde etkili olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Scientific Reports-A

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 764
Atıf : 1.282
2023 Impact/Etki : 0.117
Journal of Scientific Reports-A