Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 76
 İndirme 31
Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım Becerileri Arasındaki İlişki: İlkokul Dördüncü Sınıflarda Bir İnceleme
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Dil becerilerinin, alıcı ve ifade edici dil olmak üzere genel anlamda iki temel alana ayrıldığı bilinmektedir. Okuma ve dinleme/izleme anlamaya dayalı alıcı dil becerileri, konuşma ve yazma ise anlatıma dayalı ifade edici dil becerilerindendir. Akademik ve işlevsel dil kullanım sürecinde okumanın anlamaya; yazmanın ise anlatıma dayalı dil becerileri içerisinde yer aldığı görülse de bu iki becerinin temelde yazılı dille ilgili beceriler olması ve formal bir eğitime dayanması gibi birtakım benzer özellikleri vardır. Bu benzerliklerden hareketle, okuma ve yazma becerileri arasındaki ilişkinin niteliği çalışmaya zemin hazırlamıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma ve yazma becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Kayseri il merkezindeki 3 farklı ilkokulda öğrenim görmekte olan 141 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma grubunun oluşturulmasında, araştırmaya hız kazandırması açısından kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin okuduğunu anlama başarısı ile ilgili verilerin toplanmasında Kocaarslan (2015) tarafından geliştirilen “Okuduğunu Anlama Testi” ve yazılı anlatım becerilerinin değerlendirilmesinde Özkara (2007) tarafından geliştirilen “6+1 Analitik Yazma ve Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Betimsel modelde tasarlanmış korelasyonel (ilişkisel) bir çalışma olan bu araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma ve yazma becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde açıklayıcı ve yordayıcı analizler kullanılmıştır. Veriler, yazma başarısının okuma başarısı tarafından yordanmasına ilişkin olarak basit doğrusal regresyon analizi ve okuma başarısı ile yazma başarısı alt boyutları arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, okuduğunu anlamanın yazılı anlatım başarısını pozitif yönde yordadığı ve yazma başarısına ilişkin toplam varyansın %35’inin okuma başarısı ile açıklandığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan öğrencilerin yazma başarılarının fikirler, üslup, kelime seçimi, cümle akıcılığı, imla ve sunum boyutlarında okuma başarıları ile pozitif yönde ve orta düzeyde ilişkili olduğu; organizasyon boyutunda ise pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Understanding and Written Talking Skills: A Review in Primary School Fourth Class
2020
Yazar:  
Özet:

It is known that language skills are divided into two basic areas in general, the receiver and the expression language. Reading and listening/looking language skills are one of the expressive language skills based on narrative and speaking. Academic and functional language use process of reading to understand; writing is seen as part of the narrative-based language skills, but these two skills have a number of similar characteristics, such as being basically related to the written language and based on a formal education. Moving from these similarities, the nature of the relationship between reading and writing skills has prepared the ground to study. The aim of the study in this context is to study the relationship between the reading and writing skills of primary school fourth grade students. The research work group has formed 141 fourth-class students who are studying in 3 different primary schools in the center of Kayseri in the 2018-2019 educational year. In the creation of the work group, a easy-to-access sample method has been used to speed the research. In the collection of data related to the success of students in understanding what they read, the "Test of understanding what they read" developed by Kocaarslan (2015) and the "6+1 Analytical Writing and Evaluation Scale" developed by Özkara (2007) in the assessment of written narrative skills. This study, a correlational (relational) study designed in a visual model, used explanatory and indicative analyses in determining the relationship between the reading and writing skills of primary school students. The data were analyzed with the use of the Pearson moment breakthrough correlation ratio in the simple linear regression analysis and determination of the relationships between reading success and writing success subdimensions in relation to writing success by reading success. According to the research, it was found that understanding what you read influences the written narrative success in a positive direction and that 35% of the total variation of writing success is explained by reading success. On the other hand, the students' writing successes have been found to be related to their reading successes in ideas, style, word selection, phrase fluency, imla and presentation sizes in a positive direction and a medium level; in the organization size they are related to a positive direction and a low level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences