Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 74
 İndirme 32
MİSAK-I MİLLÎYE GÖRE KUZEYDOĞU SINIRLARI VE TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE ETKİSİ
2017
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Kars, Ardahan ve Batum’u Rusya’ya bıraktı. Bu durum 1918 yılına kadar sürdü. Rusya’nın Bolşevik ihtilalinden sonra imzaladığı Brest-Litovsk Antlaşması ile söz konusu topraklar Osmanlı Devleti’ne iade edildi. Ancak Mondros Mütarekesi’nden sonra İngilizler bu bölgeyi işgal ettiler ve daha sonra Ermenilere ve Gürcülere teslim ederek çekildiler. İngiltere, Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya’da kurulan Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’ı nüfuzu altına almak ve böylece Türkiye ile Rusya arasında bir Kafkas Seddi oluşturmak istiyordu. Bu husus işgal altında tuttukları İstanbul’a ve Anadolu’ya hâkim olabilmeleri açısından önemliydi. Zaten Rusya’ya hâkim olan yeni rejimin niteliği ve ideolojik etkileri Batı dünyasını rahatsız ediyordu. İngiltere’nin karşıt tutumu ve yayılmacı politikası ise, Rusya tarafından bir tehdit olarak algılanıyordu. Böylece Türkiye ve Rusya’yı birbirine yakınlaştıran bir konjonktür ortaya çıkmış ve bu durumu doğru değerlendiren Türkiye’nin teşebbüsüyle ilişkiler gelişmiştir. Türk-Rus ilişkilerini etkileyen en önemli husus, Kars, Ardahan ve Batum’un Misak-ı Millîye dâhil olmasıydı. Ermenistan’ın işgal ettiği topraklarda Müslümanları göçe zorlaması ve on binlerce sivili katletmesi üzerine, TBMM’nin kararıyla Ermeni kuvvetlerine karşı askerî harekât yapıldı. Kars ve çevresi kısa zamanda kurtarılarak, 2 Aralık 1920’de Ermenistan’la Gümrü Antlaşması imzalandı. Akabinde Bolşevik kuvvetleri Ermenistan’ı işgal ederek, İngilizlerle işbirliği içinde olan Taşnak Hükûmeti’ni devirdi. Bu gelişmeler üzerine Gürcistan, Türkiye ile anlaşmak istedi. Türkiye, Misak-ı Millîye dâhil olan toprakların iade edilmesini istiyordu. Müzakereler sürerken, Kızıl Ordu birlikleri de Gürcistan’ı işgal etmeye başladı. Bunun üzerine Türkiye, Gürcistan’a ültimatom vermek suretiyle Ardahan, Artvin, Ahıska, Batum ve Ahılkelek’i aldı. Ardından Türkiye ile Sovyet Rusya arasında devam eden Moskova müzakereleri sonuçlandı. 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması’yla, Gümrü Antlaşması’nda yer alan sınırlar teyit edildi. Ancak Borçka, Şavşat, Artvin ve Ardahan’ın Türkiye’ye ait olduğu kabul edi¬lirken, Türkiye’nin Ahıska, Batum ve Ahılkelek üzerindeki egemenlik hakları bazı şartlarla Gürcistan’a bırakıldı.

Anahtar Kelimeler:

The impact on the Northern borders and the Turkish-Russian relations
2017
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State with the Treaty of Berlin of July 13, 1878 left Kars, Ardahan and Batum to Russia. This continued until 1918. With the Treaty of Brest-Litovsk, which was signed by Russia after the Bolshevik conflict, the territory was returned to the Ottoman State. But after the Mondros war, the British occupied the area and then withdrew by delivering to the Armenians and the Georgians. Britain wanted to influence Georgia, Azerbaijan and Armenia, which was established in the Caucasus after the Bolshevik conflict, and thus to form a Caucasus Wall between Turkey and Russia. This matter was important in terms of the rule they held under occupation to Istanbul and Anadolu. The nature and the ideological effects of the new regime, which has already ruled over Russia, have disturbed the Western world. The opposition and spread policy of Britain was seen by Russia as a threat. Thus, a conjunction that connects Turkey and Russia has emerged and relations have evolved with the attempt of Turkey to correctly evaluate this situation. The most important thing that influenced the Turkish-Russian relations was that Kars, Ardahan and Batum included Misak-i Millîye. After the forced immigration of Muslims in the territory occupied by Armenia and the killing of tens of thousands of civilians, a military action against the Armenian forces was carried out by the TBMM's decision. Kars and its surroundings were soon rescued, and the Customs Treaty was signed with Armenia on 2 December 1920. In the end, the Bolshevik forces invaded Armenia and defeated the Taşnak government, which was in cooperation with the British. On this issue, Georgia wanted to reach an agreement with Turkey. Turkey wanted the land to be returned to Misak. As negotiations were ongoing, the Red Army forces began to occupy Georgia. After that, Turkey took Ardahan, Artvin, Ahıska, Batum and Ahılkelek by giving Ultimatom to Georgia. The negotiations between Moscow and the Soviet Russia have ended. The Treaty of Moscow, signed on 16 March 1921, confirmed the limits contained in the Customs Treaty. But while Borçka, Shavshat, Artvin and Ardahan were accepted to belong to Turkey, the sovereign rights of Turkey over Ahıska, Batum and Ahılkelek were left to Georgia under certain conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 558
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları