Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 6
1950-1955 Arası Yeni Muhafazakârlık Paradigması: Hisar Dergisi Örneği
2018
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhafazakârlığın kavram olarak sözlük anlamı, Latince’de conservare sözcüğünden türeyen koruma muhafaza etme anlamına gelmektedir. Fakat muhafazakârlık, modern siyasi düşünce tarihinde sözlük anlamından çok daha fazlasını ifade ettiği için, kavramın bir düşünce akımı bir ideoloji ya da siyaset felsefesi içinde ele alınmasını gerektirmiştir. O zaman muhafazakârlıktan ne anlamak gerekir. Kavramın anlamının muğlâk olması muhafazakârlık tanımını tartışma konusu yapmıştır. Bu süreçte muhafazakârlık farklı ülkelerde gündemler oluştururken siyasal yaşamda da kavram belirsizliklerle yan anlamlar yüklenir. Biz de kavramın çoğu zaman muğlak bir anlamda kullanıldığını görmekteyiz. Ülkemizde Cumhuriyetin pozitivist ideolojisi statüko anlayışıyla muhafazakarlaşır. Pozitivizm geleneksel dünya görüşü ve düşünme tarzından modern dünya görüşüne, geleneksel kurumlardan, modern kurumlara geçişi sembolize eder. Pozitivizm muhafazakârdır. Ama bizde muhafazakârlık batıdaki kontekstinden farklıdır. Eğer muhafazakârlık var olanı koruma ya da eskiyi devam ettirme şeklinde alınırsa o zaman Cumhuriyetin Osmanlının devamı olarak muhafazakâr olması gerekirdi fakat tam tersi Osmanlıyı atlama yeni değerlerle toplumu yeniden inşa süreci sonrasında kurulan yeni düzeni devam ettirtmek adına pozitivist kadro muhafazakârlaşır. Cumhuriyet dönemi modernleşme anlayışını oluşturan Kemalist modernleşmeye karşı eleştirel bir tutum içinde gelişen Türk muhafazakârlığı değişim modeline karşı temkinlidir. Bu karşı oluş muhafazakârların toplumda değişiklikten yana olmadıkları anlamında yorumlanmama-lıdır. Kemalist modernleşmenin yeni bir toplum anlayışı içinde geçmişin ağırlığından kurtulmanın yolu olarak seçtiği Osmanlıyı atlama politikası, pozitivizmin kaynaklık ettiği projelerle Cumhuriyet Halk Fırkası’nın önderliğinde uygulamaya konulmuştur. Muhafazakârlar bu projelerin epistemolojik dayanağı olan pozitivizmi reddederek, Kemalist modernleş-me anlayışını yanlışlamak istemişlerdir.1950 de Demokrat Parti ile yeni bir döneme giren ülkemizde yeni muhafazakârlık paradigması erken Cumhuriyet muhafazakârlığından farklı olarak toplumu geleneksel-liberal anlayışla şekillendirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı 1950 de yeni yayına başlayan Hisar dergisinde 1955 yılına kadar yer alan fikir yazılarına muhafazakar paradigma okuması yaparak önemli bir tarihsel sürece ışık tutmaktır.

Anahtar Kelimeler:

The New Conservative Paradigm Between 1950-1955: Example of the Hisar Magazine
2018
Yazar:  
Özet:

The vocabulary of conservation means conservation of the protection derived from the word conservare in Latin. But since conservation expresses much more than the dictionary meaning in modern political thinking history, it has required the concept to be addressed in an ideology or political philosophy of a thought stream. So what to understand about conservation? The concept of conservatory is the concept of conservatory. In this process, conservation creates agenda in different countries, while in political life, the concept of uncertainty is loaded with side meanings. We also see that the concept is often used in a widespread sense. In our country, the positivist ideology of the Republic is conservative with the statuco concept. Positivism symbolizes the transition from the traditional world view and the way of thinking to the modern world view, from the traditional institutions, to the modern institutions. Positivism is conservative. But conservation in us is different from the context in the West. If conservation is taken in the form of preservation or continuation of the old, then the Republic should be conservative as the continuation of the Ottoman, but on the contrary, the Ottoman throwing with new values and the society rebuilding process, the positiveist staff is conservative in order to continue the new order established after. The Republican period is cautious against the change model of Turkish conservation that develops in a critical attitude to the Kemalist modernization, which forms the concept of modernization. This contradiction is uninterpreted in the sense that the conservatives are not part of change in society. The Ottoman jumping policy, which the kemist modernization has chosen as a way to get rid of the weight of the past in a new social understanding, has been implemented under the leadership of the Republican People's Frontier with the projects that positivism leads to. The Conservatives rejected the positivism, which is the epistemological basis of these projects, and wanted to mislead the concept of Kemalist modernization.In 1950, the new conservatory paradigm in our country, which entered a new era with the Democratic Party, tried to shape society by traditional-liberal understanding, unlike the early Republican conservation. In this context, the purpose of this study is to keep the light of an important historical process by reading the conservative paradigm of the ideas in the Hisar magazine, which began its new publication in 1950 until 1955.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.086
Atıf : 3.636
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi