Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
2021
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma ebelik öğrencilerinin kişilik özellikleri ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Analitik-kesitsel tipte olan bu araştırma Türkiye’nin doğusunda bulunan bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 187 ebelik öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu”, “Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği (BFKÖÖ)” ve “Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği (YBÖEÖ)” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde SPSS (20.0) istatistik paket programında sayı, yüzde dağılımları, ortalama, standart sapma, independent t-test, One-Way Anova, Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis Testi, Tukey ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20.99±2.41’dir. Öğrencilerin BFKÖÖ’nün “dışadönüklük”, “sorumluluk”, “açıklık”, “geçimlilik” ve “duygusal dengesizlik” alt boyutlarından aldıkları toplam puan ortalamaları sırasıyla 26.62±6.59, 32.27±5.69, 36.09±6.73, 35.81±5.07 ve 24.86±5.06’dır. Öğrencilerin YBÖEÖ’den aldıkları toplam puan ortalamaları 126.81±19.55’tir. Öğrencilerin BFKÖÖ’ye ait dışadönüklük, sorumluluk, açıklık, geçimlilik alt boyutları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında pozitif yönde duygusal dengesizlik alt boyutu ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı zayıf düzeyde bir korelasyon bulundu (p<0.001). Sonuçlar ve Öneriler: Bu çalışmada öğrencilerin BFKÖÖ’ye ait dışadönüklük, açıklık, geçimlilik ve sorumluluk alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları arttıkça yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin arttığı saptandı. Ayrıca öğrencilerin BFKÖÖ’ye ait duygusal dengesizlik alt boyutundan aldıkları puan ortalamalarının azalması da yaşam boyu öğrenme eğilimlerini arttırmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin farklı kişilik özellikleri dikkate alınarak yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin desteklenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Personality Traits and Lifelong Learning Tendencies Of Midwifery Students
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: This research was conducted to determine the relationship between midwifery students' personality traits and lifelong learning tendencies. Method: This analytical-cross-sectional study was conducted with the students of the Department of Midwifery, Faculty of Health Sciences, of a university located in eastern Turkey. The sample of the research was consist of 187 midwifery student. The research data were collected from “Personal Information Form”, “Big Five Personality Traits Scale (BFPTS)” and “Life Long Learning Tendencies Scale (LLLTS)”. Data was analyzed by number, percentile, mean, standard deviation, independent t test, One-Way Anova, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis test, Tukey and correlation" tests using SSPS 22.0 for Windows program. Results: The average age of the students was 20.99±2.41. The average score of the students in the "outwardness", "responsibility", "openness", "livelihood" and "emotional imbalance" sub-dimensions of “BFPTS” respectively are; 26.62±6.59, 32.27±5.69, 36.09±6.73, 35.81±5.07 and 24.86±5.06. The average score of “LLLTS” of the students is 126.81±19.55. There was a positive correlation between the extroversion, responsibility, openness, agreeableness sub-dimensions of the students' BFPTS and their lifelong learning tendencies; there was a weak correlation between emotional instability sub-dimension and negative and statistically significant (p<0.001). Conclusions and Suggestions: In this study, as the average scores of the students in the sub-dimensions of extroversion, responsibility, openness, and agreeableness of the BFPTS increase; It was determined that as the mean scores obtained from the emotional instability sub-dimension decreased, their lifelong learning tendencies increased. In line with these results, it is recommended to support lifelong learning tendencies by taking into account the different personality traits of the students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 523
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi