Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Kur'an İle İstişhâd Yöntemi Açısından Hatib eş-Şirbîni'nin "Nûru's-Seciyye Fî Halli Elfâzi'l-Âcurrûmiyye" Adlı Eseri
2020
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hicri X. asırda yetişmiş önemli şahsiyetlerden biri olan Şirbînî ( ö. 977/ 1569) fıkıh, tefsir, hadis ve kelâm alanlarında olduğu gibi Arap dili ve edebiyatı alanında da derinleşmiş çok yönlü âlimler arasında yer almaktadır. Şirbînî’nin Nûru’s-seciyye fî halli elfâzi’l-âcurrûmiyye isimli eseri, İslâm âleminde Âcurrûmiyye ismiyle meşhur olan ve İbn Âcurrûm (ö.723/1323) tarafından nahve dair kaleme alınan risâlenin şerhidir. Bu çalışmada Şirbînî’nin nahiv ile ilgili bir takım kaideleri temellendirmek için ele almış olduğu âyet ve kırâatlerin istişhâd yöntemi irdelenmiştir. Şirbînî’nin eserinde ele aldığı âyetleri bir kaideyi ispatlamak, bir mezhebin görüşünü desteklemek, kelimenin şaz kullanımı hakkında bilgi vermek ve ilgili kelimenin anlamını açıklamak gibi nedenlerden ötürü istişhâd ettiği görülmektedir. Şirbînî, bunun yanı sıra eserde âyetlerin kırâat vecihlerine de değinmekte kırâat farklılıkları hasebiyle âyetlerde mevcut olan kelimelerin irabında oluşan değişikliklere vurgu yapmaktadır. Şirbînî’nin istişhâd ettiği kıraatler açısından herhangi bir ayrım yapmadığı görülmektedir. Nitekim onun şahitleri arasında kırâat-ı seb'a ile birlikte şaz kıraatler de aynı şekilde yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Hicri X. asırda yetişmiş önemli şahsiyetlerden biri olan Şirbînî ( ö. 977/ 1569); fıkıh, tefsir, hadis ve kelâm alanlarında olduğu gibi Arap dili ve edebiyatı alanında da derinleşmiş çok yönlü âlimler arasında yer almaktadır. Şirbînî’nin Nûru’s-seciyye fî halli elfâzi’l-âcurrûmiyye isimli eseri, İslâm âleminde Âcurrûmiyye ismiyle meşhur olan ve İbn Âcurrûm (ö.723/1323) tarafından nahve dair kaleme alınan risâlenin şerhidir. Bu çalışmada Şirbînî’nin nahiv ile ilgili bir takım kaideleri temellendirmek için ele almış olduğu âyet ve kırâatlerin istişhâd yöntemi irdelenmiştir. Şirbînî’nin eserinde ele aldığı âyetleri bir kaideyi ispatlamak, bir mezhebin görüşünü desteklemek, kelimenin şaz kullanımı hakkında bilgi vermek ve ilgili kelimenin anlamını açıklamak gibi nedenlerden ötürü istişhâd ettiği görülmektedir. Şirbînî, bunun yanı sıra eserde âyetlerin kırâat vecihlerine de değinmekte kırâat farklılıkları hasebiyle âyetlerde mevcut olan kelimelerin irabında oluşan değişikliklere vurgu yapmaktadır. Şirbînî’nin istişhâd ettiği kıraatler açısından herhangi bir ayrım yapmadığı görülmektedir. Nitekim onun şahitleri arasında kırâat-ı seb'a ile birlikte şaz kıraatler de aynı şekilde yer almaktadır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 237
2023 Impact/Etki : 0.061
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi