Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 19
Ülkelerin İnovasyon Performansının CRITIC Temelli WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde ülkelerin sahip oldukları rekabet gücünü arttırabilmeleri için üretkenliklerini arttırmaları gerekmektedir. İnovasyon, üretkenliğin arttırılmasında kritik öneme sahip unsurlardan birisidir. Çünkü ülkelerin yenilikçi teknolojiler kullanarak ürettikleri fikirler ya da ürünler sahip oldukları rekabet gücünün ve ekonomik yapısının güçlenmesini dolayısıyla da yaşam standartlarının ve refahın artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de ülkelerin inovasyon performanslarının değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada 2021 yılına ait Avrupa İnovasyon Endeksi Puanlama Tablosu’nda bulunan veriler kullanılarak Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa Birliği’nde yer almayan 8 ülkenin inovasyon performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında Avrupa İnovasyon Endeksi Puanlama Tablosu kapsamında yer alan değerlendirme kriterlerinin ağırlıkları CRITIC yöntemi ile edilmiştir. Elde edilen ağırlıklar yardımıyla ülkelerin inovasyon performansını değerlendirmek için WASPAS yöntemi kullanılmıştır. İnovasyon performansı en yüksek olan ülkelerin İsviçre, İsveç ve Finlandiya olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Romanya, Bosna Hersek ve Makedonya’nın inovasyon performansı en düşük ülkeler olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmada λ değerinin sonuçlara etkisi de analiz edilmiştir. Farklı λ değerleri ile elde edilen sonuçların birbirine benzerlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Innovation Performance by CRITIC Based WASPAS Method
2021
Yazar:  
Özet:

Today, countries need to increase their productivity to increase their competitive strength. Innovation is one of the critical elements in increasing productivity. Because the ideas or products that countries produce using innovative technologies, by strengthening their competitiveness and economic structure, also ensure their living standards and prosperity. Therefore, it is important to evaluate the performance of the countries in innovation. This study aimed at using the data contained in the European Innovation Index Score Table for 2021 to evaluate the innovation performance of 27 EU member countries and 8 countries not included in the European Union, including Turkey. In the first phase of the study, the weights of the evaluation criteria included in the European Innovation Index Score Table were made using the CRITIC method. The WASPAS method has been used to evaluate the performance of countries in innovation with the help of the achieved weights. The results show that the countries with the highest performance of innovation are Switzerland, Sweden and Finland. Romania, Bosnia and Herzegovina and Macedonia have seen the lowest innovation performance countries. The study also analyzed the impact of the value of λ on the results. The results obtained by the different λ values are similar to each other.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 174
Atıf : 2.478
2023 Impact/Etki : 0.5
Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi