Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Di̇ji̇tal Ekonomi̇ ve Toplum İndeksi̇ni̇n Cok Olcutlu Karar Verme Yontemleri̇ İle İncelenmesi̇
2023
Dergi:  
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimi ülke ekonomilerini doğrudan etkilemektedir. Ekonomik faaliyetlerin birçoğunun dijital dünyada da gerçekleşebilir hale gelmesi ülkelerin dijital alanda rekabet edebilirliğinin önemini artırmaktadır. Dijital rekabette güçlü bir oyuncu olmayı hedefleyen ülkeler bilgi teknolojilerine olan yatırımlarını artırmaktadır. Bu araştırmada dijital rekabet edebilirliği ölçen endekslerden biri olan Avrupa Birliği (AB)’nin her yıl yayınlamış olduğu Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) incelenmiştir. DESI, AB üye ülkelerinde karar vericilere dijital politikalarının yürütülmesinde, yatırım kararlarının alınmasında ve geliştirilmesi gereken alanların tespitinde bir vizyon yaratmayı hedeflemektedir. Endeks bileşenlerine ait 2021 verilerine göre AB üye ülkelerinin dijital ekonomi kapasitelerinin çok ölçütlü karar verme metotlarından CRITIC (Criteria Importance Through Intercritera Correlation) ve COCOSO (Combined Compromise Solution) yöntemleri ile yeniden değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada DESI’den farklı olarak ölçütlerin ağırlık oranları birinci, ikinci ve üçüncü basamakta CRITIC yöntemi ile belirlenmiştir. COCOSO yöntemi ile AB ülkeleri sıralaması yapılmıştır. Sıralamada İsveç ilk sırada Danimarka ise ikinci sırada yer almıştır. İspanya ve Hollanda takip eden ülkeler olmuşlardır. DESI 2021 sıralamasında birinci sırada yer alan ülke Danimarka idi. Sıralamaya göre en düşük performansa sahip ülke Romanya’dır. Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya düşük skorlara sahip diğer ülkelerdir. DESI 2021 sıralamasında en düşük skora sahip ülke Romanya idi.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.167
Atıf : 2.588
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini