Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 106
 İndirme 26
Edebî Tasvir ve Arap Edebiyatı’na Yansımaları
2020
Dergi:  
Uludağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

İfade biçimlerinden özel bir anlatım şekli kabul edilen edebî tasvir duygusal bir manzarayı veya hayalî sahneyi canlandırmak olup, lafzın da bu işlemde araç olarak kullanılmasıdır. Edebî tasvirler duyguları ifade etmede, kastedilen mananın doğrudan ifade edilemediği durumlarda, gerçeklik intibaı uyandırılmak istendiğinde, okuyucuya şiirsel ve etkileyici bir his vermede ya da insanlar üzerinde ikna edici ve inandırıcı tesir oluşturmada son derece etkilidir. Önceleri edebî metinlerde geçen tasvirler için, tavsif sözcüğü kullanılmıştır. Tavsiflerde her zaman bir tasvir ve resimleştirme söz konusu olmuş ancak, ıstılah olarak “tasvir” kelimesi kullanılmamıştır. Arap edebiyatında tasvir kelimesine dikkat çeken ilk kişinin Câhız olduğu kabul edilir. Çünkü O, “Şiir sanattır, bir ürün örneğidir ve tasvir biçimidir” der. Câhız’dan sonra gelen Kudâme b. Ca‘fer de Yunan felsefesinin etkisiyle “sûret” kelimesini şekil açısından ele alır ve şiirdeki edebî tasviri, hissedilebilen maddelerdeki şekle kıyas eder. Abdulkâhir el-Curcânî’ye göre de “tasvir” temsil ve kıyastır görülemeyen şeylerin, soyut anlamların, gözle görülebilecek şekilde ortaya konmasıdır. İşte bu makale-de öncelikle edebî tasviri oluşturan “edeb” ve “tasvir” kavramları üzerinde durulmuş, daha sonra edebî tasvirin tanımı, çeşitleri, işlevleri, Arap Edebiyatı’na yansımaları ve belagatle olan ilişkisi örneklerle detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Arabic Literature and the Arabic Literature
2020
Yazar:  
Özet:

A particular form of narrative from the forms of expression is the literary image, which is considered to be a particular form of narrative; to revive an emotional scene or a imaginary scene, and the word is also used as a tool in this process. Literary illustrations are extremely effective in expressing emotions, in cases where the intended meaning cannot be expressed directly, when the reality is intended to be awakened, in giving the reader a poetic and impressive feeling or in creating convincing and convincing insights on people. For the first time in literary texts, the word counsel was used. Recommendations have always been about a painting and painting, but the word "touching" has not been used as a pain. In Arabic literature, the first person to pay attention to the description word is believed to be the Cahiz. He says, “Poetry is art, a product example, and a form of painting.” The word "sûret" is described by the influence of Greek philosophy, and the literary portrait of the poem compares the form of the material that can be felt. Abdelkâhir al-Curcânî is also a "tasvir" representing and cays; it is that the unseen things, the abstract meanings, are revealed in a way that can be seen by eye. This article focuses first on the concepts of "edeb" and "desvir" that form literary drawing, and then the literary drawing's definition, varieties, functions, reflections to Arabic literature and the relationship with the belagata was tried to be explained in detail with examples.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uludağ İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 2.076
Uludağ İlahiyat Dergisi