Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 20
 İndirme 5
OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME ETKİNLİK PROGRAMININ, ÖĞRENCİLERİN ZORBALIK DAVRANIŞLARINI AZALTMADAKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2020
Dergi:  
TÜBAV Bilim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın genel amacı, uygulanan Olumlu Davranış Geliştirme Etkinlik Programının, öğrencilerin zorbalık davranışlarının azaltılması ve zorbalık davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın genel amacına ulaşabilmesi için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır. 1. Deney ve kontrol grupları öntest zorbalık puanları arasında anlamlı fark var mıdır? 2. Deney ve kontrol grupları sontest zorbalık puanları arasında anlamlı fark var mıdır? 3. Deney grubu öntest ve sontest zorbalık puanları arasında anlamlı fark var mıdır? 4. Kontrol grubu öntest ve sontest zorbalık puanları arasında anlamlı fark var mıdır? Bu araştırma, Olumlu Davranış Geliştirme Etkinlik Programının, ilkokul öğrencilerinin, akran zorbalığı üzerindeki etkisini belirlemek üzere düzenlenen deneysel bir çalışmadır. Araştırmada gruplararası ve gruplariçi karşılaştırmalar yapılacağı için faktöryel desenlerden karışık (Split Plot) desen kullanılmıştır. Desende bağımlı değişken, öğrencilerin akran zorbalığı düzeyleri, bağımsız değişken ise akran zorbalığı üzerine etkisi incelenen “Olumlu Davranış Geliştirme Etkinlik Programı” sürecidir. Araştırmanın çalışma gruplarında, Ankara İli Çubuk İlçesinde bulunan bir ilkokulda, 4. sınıfa devam eden deney grubunda 36 (20 erkek, 16 kadın) ve kontrol grubunda 34 (16 erkek, 18 kadın) olmak üzere toplam 70 öğrenci yer almıştır. Araştırmada veriler, Pişkin ve Ayas (2007) tarafından geliştirilen "Akran Zorbalığı Ölçeği: Çocuk Formu" beşli Likert ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Pişkin ve Ayas’ın geliştirdiği ölçek 37 maddeden oluşmaktadır. Ölçek kurban ve zorba ölçeği olarak düzenlenmiştir. Bu araştırmada sadece zorba ölçeği kullanılmıştır. Olumlu Davranış Geliştirme Programı araştırmacılar tarafından akran zorbalığı davranışlarının önlenmesi ve azaltılması amacıyla geliştirilmiştir. Programın geliştirilme sürecinde 2 sınıf eğitimi, 2 psikolojik danışma ve rehberlik alanında uzman kişinin güreşlerinden yararlanılmıştır. Program 6 hafta ve her hafta bir olmak üzere 6 etkinliğin yapılmasını öngörmektedir. Elde edilen veriler, normallik testleri sonucunda parametrik test kullanmaya uygun olup olmadığına bakıldıktan sonra, araştırmada cevabı aranan sorular bağlamında, gruplararası (deney-kontrol grupları) karşılaştırmalar için Bağımsız Örneklemler t Testi, gruplariçi (öntest-sontest) karşılaştırmalar için de Bağımlı Örneklemler t Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, hem deney grubu öntest ve sontest zorbalık puanları arasında hem de deney grubu sontest ve kontrol grubu sontest zorbalık puanları arasında bulunan istatistiki anlamlı fark, uygulanan deneysel işlemin (Olumlu Davranış Geliştirme Etkinlik Programı) olumlu etkilerinin olduğu, kontrol grubu öğrencilerinin zorbalık davranışlarında herhangi bir değişim olmamasına rağmen deney grubunda önemli azalmaların görüldüğü söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Positive Behavior Development Effectiveness Programme Assessment of the Effects of Students' Reduction of Forced Behavior
2020
Yazar:  
Özet:

The general purpose of this study is to study the implemented Positive Behavior Development Event Programme, the reduction of student harassment behaviors and the impact on harassment behaviors. The following questions are asked to be answered in order to the general purpose of the study. 1 . Is there a significant difference between the test and control groups pre-test fraud points? 2nd Is there a significant difference between the test and control groups estest fraud points? and 3. Is there any meaningful difference between the experimental group pre-test and estest fraud points? The fourth. Is there a significant difference between the control group’s pre-test and estest fraud points? This research is an experimental study organized to determine the impact of the Programme for the Promotion of Positive Behavior on primary school students on fellow harassment. The study used a mixed (Split Plot) pattern to make inter-group and group-based comparisons. The design-dependent variable is the process of study of the impact of the students' fellow rape levels, while the independent variable on fellow rape is the "Olyan Behavior Development Event Program". The study was conducted in a primary school in the district of Ankara Ili Çubuk, 4. A total of 70 students included 36 (20 men, 16 women) and 34 (16 men, 18 women) in the study group. In the study, the data was collected using the five-digit Likert scale, developed by Pişkin and Ayas (2007). The scale developed by Pişkin and Ayas consists of 37 substances. The scale of the victim and the scale of the torture is arranged. In this study, the scale was only used. The Positive Behavior Development Program has been developed by researchers with the aim of preventing and reducing relatively harassment behaviors. During the development process of the program, 2 class training, 2 psychological counseling and guidance fields have been benefited from the competitions of specialists. The program is scheduled to take place 6 events, one every week and one every week. The obtained data, after examining whether it is appropriate to use the parametric test as a result of normality tests, were analyzed in the context of the questions that were sought for answers in the research, using the Independent Examples T Test for inter-group comparisons (test-control groups), and the Dependent Examples T Test for grouping (pre-test-sontest) comparisons. As a result, the statistically meaningful difference between both the trial group’s pre-test and estest fraud points and the trial group’s estest and control group’s estest fraud points can be said that the positive effects of the experimental process implemented (Olyan Behavior Development Event Program) have been observed, and that the trial group has significant decreases, despite the absence of any changes in the fraud behavior of the trial group’s students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






TÜBAV Bilim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 261
Atıf : 2.084
TÜBAV Bilim Dergisi