Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 8
Oktay Rifat Şiirinde Pastoral ve Toplumsal Görünümler: Çobanıl Şiirler, Bir Cigara İçimi, Elifli
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Oktay Rifat (1914-1988) Türk şiirinin üretken şairlerinden bir tanesidir. Onun poetikası değişim ve yenilenme üzerine kuruludur. Onun için her şiirsel deneyim yeni bir başlangıçtır. Bu bağlamda şiirleri değişerek ve yenilenerek gelişir. Bu gelişim kopuşlarla değil, süreğen bir yapıda devam etmektedir. Oktay Rifat’ın değişen ve yenilenen poetikasında Çobanıl Şiirler (1976), Bir Cigara İçimi (1979) ve Elifli (1980) kitaplarının yeri oldukça önemlidir. Şiirinin başlangıcından beri doğaya, insanı yaşama bağlayan öğelerden biri olarak yaklaşan Oktay Rifat, Çobanıl Şiirler (1976), Bir Cigara İçimi (1979) ve Elifli (1980) kitaplarında doğa sorunsalına yeni bir boyut kazandırmış; doğayı, insanın kendisiyle ve toplumsal çevresiyle ilişkilerini merkeze alarak irdelemeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, adı geçen üç kitapta yer alan insan-doğa-toplum ilişkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda kitaplarda yer alan şiirler doğa, insan ve toplum kavramları odağa alınarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda pastoral ile toplumsalın doğadan görünümlerle kaynaştığı üç kitapta insan-doğa-toplum ilişkisinin üç farklı biçimde yer aldığı görülmüştür. Birincil biçim doğanın kır yaşamını ve bu yaşamdaki toplumsallığı kapsadığı şiirlerde, ikincisi doğanın tek başına insanı kapsadığı şiirlerde görünür olmaktadır. Üçüncül biçim ise, insanın doğayla özdeşleşme çabasının görüldüğü şiirlerde söz konusudur. Adı geçen kitaplarda şair tarafından irdelenen doğa sorunsalı kimi şiirlerde yoksulluk olgusuyla birleşmiştir. Ortaya çıkan bu doğa görünümü, insanla birlikte düşünülmektedir ve yalnızlığın ve yoksulluğun yarattığı karamsarlığı aşmak için bir umut niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler:

Social and Pastoral Views In Oktay Rifat’s Poetry: Cobanil Siirler, Bir Cigara İcimi, Elifli
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Oktay Rifat (1914-1988) is one of the productive poets of Turkish poetry. His poetics is based on change and renewal. For him, every poetic experience is a new poetical beginning. In this context, his poetry develops by changing and renewing. This development reflects a continuity without any breaks. In the changing and renewed poetics of Oktay Rifat, the place of Çobanıl Şiirler (1976), Bir Cigara İçimi (1979), and Elifli (1980) is very important. Oktay Rifat has been approaching nature since the beginning of his poetic experience as one of the elements that connecting human to the life. He have given a new dimension to the problem of nature in Çobanıl Şiirler (1976), Bir Cigara İçimi (1979), and Elifli (1980). In these books, he has begun to examine nature by centering on the relations between human himself and his/her social environment. The purpose of this work is to reveal the human-nature-society relations in the three books mentioned. In this respect, the poems in the books were examined by taking the concepts of nature, human and society as the focus. As a result of the examination, it has been seen that in this three books which have merged nature with pastoral and social, the relation between human, nature and society took place in three different ways. The first is seen in the poems that nature covers the rural life and the sociality in this life. The latter is seen in poems that nature covers human beings alone. The third is seen in poems in which the struggle of human to identify with nature. Some of the poems in Çobanıl Şiirler (1976), Bir Cigara İçimi (1979), and Elifli (1980) nature and poverty are seen together. This appearance is thought together with human and it is a hope to overcome the loneliness and pessimism of poverty.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.871
Turkish Studies