Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Subaraknoid kanamalı hastalarda ameliyat sonrası lateral pozisyonun hasta sonuçlarına etkisi
2023
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, subaraknoid kanamalı hastalarda ameliyat sonrası verilen lateral pozisyonun hasta sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü müdahale çalışması olan bu çalışma, bir üniversite hastanesinin beyin cerrahisi yoğun bakım ünitesinde subaraknoid kanama cerrahisi geçiren ve örneklem kriterlerini taşıyan 42 (deney grubu: 21, kontrol grubu: 21) hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Hasta Tanımlayıcı Bilgi Formu” ve “Hasta Sonuç Formu” kullanılmıştır. Subaraknoid kanama nedeniyle opere edilen toplam 42 hasta çalışmaya dahil edildi. Müdahale grubundaki hastalar ilk 72 saat boyunca 2-4 saatte bir sol lateral, sağ lateral ve semi-fowler pozisyonunda (30 derece) yatırılırken, kontrol grubundaki hastalar rutin olarak semi-fowler (20 ila 45 derece) pozisyonuna yerleştirildi. Bulgular: Müdahale grubunda 48. saatte hidrojen değerinin gücü ve parsiyel oksijen basıncı ve arteriyel oksijen satürasyonu 72. saatte kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Müdahale grubunda sadece 72. saatte kalp hızında hafif bir azalma gözlendi, bu normale yakındı. Sonuç: 2 ila 4 saatlik aralıklarla lateral ve semi-fowler pozisyonlarının oksijenizasyonun iyileşmesine katkıda bulunduğu ve subaraknoid kanamanın ikincil komplikasyonlarını önlediği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Postoperative Lateral Positioning On Outcomes Of Patients With Subarachnoid Hemorrhage
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was conducted to investigate the effects of postoperative lateral positioning on the patients’ outcomes with subarachnoid hemorrhage. Materials and Methods: This study, which is a randomized controlled intervention study, was conducted with 42 (experimental group: 21, control group: 21) patients who underwent subarachnoid hemorrhage surgery in the neurosurgery intensive care unit of a university hospital and met the sampling criteria. In the study, "Patient Descriptive Information Form" and "Patient Results Form" were used as data collection tools. A total of 42 patients operated on for subarachnoid hemorrhage were included in the study. While the patients in the intervention group were placed in the left lateral, right lateral, and semi-fowler position (30 degrees) every 2 to 4 hours for the first 72 hours, those in the control group were routinely placed in the semi-fowler position (20 to 45 degrees). Results: The power of hydrogen value and partial oxygen pressure and arterial oxygen saturation at the 48th hour in the intervention group were statistically significantly higher than the control group at the 72nd hour. In the intervention group, a slight decrease was observed only in the heart rate at 72 hours, which was near normal. Conclusion: Lateral and semi-fowler positions with a 2 to 4 hour interval contributed to improved oxygenation and prevented secondary complications of subarachnoid hemorrhage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.857
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal