User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 15
 Downloands 1
16. ASIR ŞAİRLERİNDEN ÛDÎ’NİN MÂCERÂ-YI MÂH MESNEVİSİNDE MANİSA TASVİRLERİ, ss. 453-462
2022
Journal:  
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)
Author:  
Abstract:

16. asırda Sultan II. Selim ile Şehzade Murad devrinde bir köle olarak yaşadığı bilinen Ûdî’nin hayatı hakkında elimizde çok sınırlı bilgiler bulunmaktadır. Kendisi hakkındaki bilgiler otobiyografik bir eser niteliği taşıyan Mâcerâ-yı Mâh mesnevisinde verdiği bilgilerden ibarettir. Manisa’da Şehzade Selim’in yanında bulunmuş olan Ûdî, sebebi tam olarak bilinmeyen bir durumundan dolayı Şehzade Selim’in gözünden düşmüş, görevinden uzaklaştırılmış ve itibarını kaybetmiştir. Yakın arkadaşlarından da beklediği dostluğu göremeyince Manisa’yı terk etmiş ve bir arkadaşıyla birlikte Kahire’ye giderek bir müddet orada kalmıştır. Ûdî, daha sonra Şehzade Bayezid’le savaşmak için kölelerini toplayan Şehzade Selim’in emriyle Manisa’ya dönmek için Kahire’den ayrılmış, Şam ve Halep’e uğramış, daha sonra Konya yolundan Manisa’ya dönmüştür. Ûdî’nin tespit edilmiş tek eseri, Sultan II. Selim ile Şehzade Murad’ı yani “mihr ile mâh”ı da vasfetmek arzusuyla II. Selim adına 1567-68’te tamamladığı ve başkahraman olan kendisinin başından geçen bir aşk macerasını anlattığı Mâcerâ-yı Mâh adlı eserdir. Ûdî’nin bu eseri, şairin hem sergüzeştini ortaya koyması hem de uğradığı ve kaldığı şehirlerin tasvirlerini yapması açısından oldukça kıymetlidir. Bu çalışmada, Manisa’ya girişinden itibaren Ûdî tarafından hayran kalınan Manisa’nın güzellikleri başta olmak üzere, Manisa’da kayıp saray olarak bilinen Şehzade Sarayı’nın, Sultan Camii’nin ve şehrin çeşitli yerlerinde bulunan gül bahçelerinin ne şekilde tasvir edildiği üzerinde durulacaktır. Böylece 16. asır Manisa’sının Ûdî’nin gözünden panoraması çizilmeye çalışılacaktır.

Keywords:

0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)

Field :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 281
Cite : 157
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)