Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
HZ. PEYGAMBER’İN ANNESİ ÂMİNE: ÂİŞE ABDURRAHMAN’IN “ÜMMÜ'N-NEBΔ İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE
2024
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Kadim tarih ve siyer kitaplarımızda Hz. Peygamber’in annesi Âmine hanımefendi hakkında rivayet kabilinden muhtelif bilgiler bulunmakla birlikte, İslâm tarihinde onun hakkında yazılmış müstakil bir eserin varlığından söz edilmemektedir. Yazar Âişe Abdurrahman’ın, bu alandaki boşluğu görerek “Ümmü'n-Nebî” adı altında Âmine hanım hakkında bir eser yazarak 1961 yılında Kahire’de yayınladığı görülmektedir. Bu çalışmada, hem ilgili eserin yazarı Âişe Abdurrahman’ın edebî ve ilmi kişiliğiyle ilgili kısaca bilgi vereceğiz, hem de İslâm kültür tarihinde ilk kez Hz. Peygamber’in annesi Âmine hakkında kaleme alınan bu eser üzerine değerlendirmeler yapılacaktır. Uzmanlık alanı olan “Tefsir” başta olmak üzere, Arap dili ve edebiyatı, tarih-siyer, roman ve deneme türü eserleri bulunan müellifin önemli çalışmalarından birisi de, “Ümmü’n-Nebî” isimli biyografi çalışmasıdır. Yazar Âişe Abdurrahman, bu eserin en önemli kaynağının, Âmine’nin değerli evladı Hz. Muhammed’in (as) kişilik ve şahsiyetinin olduğunu ifade etmektedir. Yazar, güvenilir rivayet ve tarihi vesikalara müracaat etmesinin yanında, rivayet tekniği açısından kabul görmeyen ve birçok âlimin “sonradan uydurulmuş ve hayal mahsulü (mitolojik) rivayetler” olarak görüp nitelediği bilgilere de eserinde yer vermiştir. İşte bu makalede müellifin “Ümmü’n-Nebî” isimli çalışmasının kaynakları ve eseri yazma yöntemi hakkında bilgiler verilip bir kısım değerlendirmeler yapılacaktır. Bunun yanı sıra ilgili eserin farklı mütercimler tarafından yapılan Türkçe çevirilerine ve Hazreti Âmine’nin biyografisi üzerine günümüzde yapılmış olan bazı çalışmalara da dikkat çekilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Mother Of The Prophet (pbuh), Ameenah: Aisha Abdurrahman On Her Work "umm Al-nabee"
2024
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Although there are various narrations about the mother of Prophet Muhammad, Mrs. Āmina, in our ancient history and sīra books, there is no mention of an independent work specifically dedicated to her in Islamic history. It seems that Aisha Abdurrahman, upon seeing this gap, wrote a book about Mrs. Āmina under the title "Umm al-Nabi" and published it in Cairo in 1961. In this study, we will first provide brief information about Aisha Abdurrahman's literary and scholarly personality. Subsequently, we will analyze this work, which is the first-ever written about Prophet Muhammad's mother Āmina in the history of Islamic cultural literature. The author, Aisha Abdurrahman, who has expertise in the field of tafsīr (exegesis) and has written works in Arabic language and literature, history-biography, as well as novels and essays, has a notable biography study titled " Umm al-Nabî" In this work, Aisha Abdurrahman emphasizes that the most significant source for this biography is the personality and character of the esteemed son of Āmina, Prophet Muhammad. In addition to using trustworthy narrations and historical documents, the author also includes information in her work that is not accepted from the perspective of narrational technique and is deemed by many scholars as “later fabricated and imaginative (mythological) narratives”. In this article, we will provide information about the sources and the methodology the author employed in her work "Umm al-Nabi" and offer some assessments. Additionally, we will draw attention to Turkish translations of the relevant work by various translators and shed light on contemporary studies conducted on the biography of Mrs. Āmina.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erciyes Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 883
Atıf : 6.569
2023 Impact/Etki : 0.19
Erciyes Akademi