Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 388
 İndirme 33
 Sesli Dinleme 1
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE YUNANİSTAN: ÇANAKKALE’DEN MİLLİ BÖLÜNMEYE
2016
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Yunan iç siyasetinin en hareketli dönemlerinden birini, Çanakkale Savaşı sırasında Başbakan Venizelos ile Kral Konstantin arasında yaşanan savaşa dâhil olup olmama tartışmalarını ele almayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yunanistan, 1914 yazında patlak veren Birinci Dünya Savaşı’na 1917’de tam üç yıllık yoğun ve çalkantılı bir süreç sonunda dâhil olmuştu. Bu “gecikmenin” temel nedeni, Venizelos’un savaşta İtilaf Devletleri’nin yanında yer alma girişimlerine karşılık Konstantin’in tarafsızlık politikasını tercih etmesiydi. Bu iki önemli aktör arasındaki anlaşmazlık, “milli” bir politika oluşturulmasına engel olmuştu. Savaşın başlamasından hemen sonra Venizelos, Yunanistan’ı İtilaf Devletleri safında savaşa dahil etmek için yoğun bir çaba sarf etmeye başladı. Savaşı kesin olarak İtilaf Devletleri’nin kazanacağına inanan Venizelos’a göre bu durum ülkeyi Balkan Savaşları sonrasında uzlaşmazlık halinde olduğu Bulgaristan ve Osmanlı “tehdidine” karşı korumakla kalmayacak aynı zamanda Yunanistan Kıbrıs ve Küçük Asya’yı alarak topraklarını iki katına çıkarma, “büyük ve milli hayal” Megali İdea’yı gerçekleştirerek “Büyük Yunanistan”ı kurma fırsatı yakalayacaktı. Bu hedef konusunda Venizelos’la aynı görüşleri paylaşan Konstantin, savaşı Almanya’nın kazanacağına inanıyor ve “milli güvenliği ve çıkarları” için Yunanistan’ın tarafsız kesinlikle tarafsız kalması gerektiğini savunuyordu. İki taraf arasındaki görüş ayrılığı 1914 yılı sonunda iyice belirginleşecek ve 1915 yılı başında İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale’ye yapmayı planladıkları çıkarma harekâtı öncesinde Yunanistan’ı savaşa katılmaya davet ettikleri sırada doruk noktasına ulaşacaktı. Bu süreçte tüm girişimlerine rağmen Venizelos Kral’ı savaşa katılma konusunda ikna etmeyi başaramayacak, bunun üzerine Yunan siyaseti ile kamuoyu adeta ikiye bölünecek ve Yunanistan’da “milli bölünme” olarak adlandırılacak bir süreç başlayacaktı. Bu çalışmanın amacı, temelleri Çanakkale harekâtı sırasında atılan ve Yunanistan’ın 1922 yılında yaşamış olduğu “Küçük Asya Felaketi”nin en önemli unsurlarından birisi olarak değerlendirilen söz konusu bu süreci, Kral ve Venizelos arasında yaşanan tartışmalar üzerinden incelemek ve tarafların argümanlarını tartışmaktır. Ayrıca tartışmaların ana unsurunun Osmanlı Devleti olması, Türkiye açısından da yaşanan süreci önemli ve değerli kılmaktadır. Tarafların tezlerini tüm boyutlarıyla ele almayı amaçlayan bu çalışma ayrıca 1919-1922 sürecine Yunanistan’ın nasıl hazırlandığını da ortaya koymayı hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Greece and The First World War: From Gallipoli To National Schism
2016
Yazar:  
Özet:

This work aims at examining the discussions between President Venizelos and King Constantine during the Gallipoli Campaign which constitues one of the most active period of the Greek domestic politics. Greece could enter the Great War, following three years of intensive and turbulent process.The main reason for this “detention” was the disagreement between Venizelos who followed a policy to participate the war with the Allies and Constantine who insisted on Greece’s neutrality. Owing to this Greece failed to adopt a “national” policy. Following the outbreak of the war Venizelos endeavored to enter the war on the side of the Allies. According to Venizelos the war would result with definite victory of the Allies and choosing this path will not merely protect Greece from the Ottoman and Bulgarian “threat” but also Greece will get the opportunity to double its land, achieve Megali İdea, “the great and national dream” and create “Greater Greece”. However the King Constantine, who also desired the same goal, believed that the war would end with Germany’s victory and opposed this policy. According to Constantine Greece had to stay neutral for the sake of its “national security and interests”. The quarrel between the two became clearer at the end of 1914 and reached its climax at the beginning of 1915 when the Allies invited Greece to be part of the Gallipoli Campaign. Despite all his attempts, in this process, Venizelos failed to convince the King to enter the war. Thereupon, Greek politics and the public opinion divided and a process called “national schism” began. This work aims at examining and discussing this period, which is also considered one of the most significant factors of the “Asia Minor Disaster”, through the disagreements between Venizelos and Constantine. Besides, because the main elements of the discussions was the Ottoman Empire, it is also of importance in terms of Turkey. Aiming at dealing with the thesis of the parties with all its dimensions this work also reveals how Greece was prepared the process of 1919-1922.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.864
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi