Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 7
Böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda pompa destekli atan kalpte koroner bypass: Akut renal hasar gelişimini önleyebilir miyiz?
2021
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Amaç: Böbrek fonksiyonları bozuk olan olgularda böbrekleri korumak amacı ile farklı koroner bypass ameliyatı teknikleri kullanılabilir. Konvansiyonel koroner arter bypass greftleme tekniğinde kardiyopulmoner bypassa (KPB) girilerek, hipotermi uygulanmakta, aorta klemplenerek kardiyopleji ile kardiyak arrest sağlanmaktadir. Pompa destekli atan kalpte bypass greftleme tekniğinde ise ortalama arteriyel basıncı belli düzeyde tutmak amacıyla ihtiyaç duyulması halinde KPB’a girilmektedir. Hipotermiden kaçınılmakta, aorta klempi ve kardiyopleji kullanılmamaktadır. Bu çalışmamızda, böbrek fonksiyonları bozuk olan olgularda, konvansiyonel yöntem ile pompa destekli atan kalpte yapılan koroner bypass ameliyatı olan hastalarda gelişen akut renal hasarlanma ve diyaliz gereksinimi açısından karşılaştırdık. Gereç ve Yöntemler: Klinigimizde 3 yıl içerisinde koroner arter hastalığı nedeniyle izole koroner arter bypass greft cerrahisi uygulanan ve serum kreatinin düzeyi 1,3 mg/dl’den yüksek olan 48 olgu çalışmaya dahil edildi. Atan kalpte pompa destekli yöntem uygulanan 24 olgu Grup I, konvansiyonel yöntem uygulanan 24 olgu Grup II olarak kabul edildi. Bulgular: Preoperatif değerlendirmede böbrek fonksiyon testleri açısından her iki grup arasında farklılık yoktu. KPB öncesi ve KPB esnasında idrar outputları, yoğun bakım kalış süreleri, akut renal hasarlanma ve diyaliz gereksinimleri açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). Grup I’ de 24 olgunun dördünde (%16,66); Grup 2’de ise 24 olgunun 18’ inde (%75) akut böbrek hasarı saptandı. Grup I olgularında diyaliz ihtiyacı saptanmazken, Grup II’ de sekiz hastada diyaliz ihtiyacı olduğu görüldü (p<0.05). Sonuç: Eşlik eden hastalıkların varlığında koroner arter bypass greftleme de mortalite, morbidite ve sağlık harcamalarının artması sebebi ile farklı teknikler geliştirilmektedir. Çalışmamızda serum kreatinin düzeyi 1,3 mg/dl’nin üzerinde olan olgularda ABH ve diyaliz ihtiyaçları konvansiyonel yöntem ile daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kreatinin seviyeleri yüksek olan ve ameliyat sonrası dönemde böbrek problemleri ile karşılaşabileceğimizi düşündüğümüz olgularda pompa destekli atan kalpte bypass ameliyatı iyi bir seçenek olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Coronary bypass in the heart throwing pump-backed in patients with kidney function disorder: can we prevent the development of acute kidney damage?
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Different coronary bypass surgery techniques can be used in order to protect the kidneys in cases in which the kidney function is deteriorated. The conventional coronary arter bypass in the technique of grafting is cardiopulmonary bypass (KPB) by entering, hyperthermia is applied, aorta clumping is cardiopoly and cardiac arrest is provided. In the bypass grefting technique in the pump-backed heart, the average arterial pressure is entered into the KPB if needed to maintain a certain level. Hypothermia is avoided, aorta clamping and cardiopoly are not used. In this study, we compared the need for acute renal damage and dialytic development in patients with coronary bypass surgery in cases with renal functions disrupted by conventional method and pump-backed heart. Tools and Methods: In our clinic, 48 facts were included in the study, with isolated coronary artery bypass greft surgery due to coronary artery disease within 3 years and serum creatine levels higher than 1.3 mg/dl. Atan's cardiac pump-supported method applied 24 facts Group I, the conventional method applied 24 facts Group II was considered. Results: In the preoperative assessment there was no difference between the two groups in terms of kidney function tests. There were significant differences in urine output, intensive care stay periods, acute renal damage and dialytic requirements (p<0.05). In Group I, four of the 24 incidents (16.66) and in Group II, 18 of the 24 incidents (75) were diagnosed with acute kidney damage. Dialysis is not needed in Group I, while Dialysis is needed in Group II in eight patients (p<0.05). The result: in the presence of associated diseases coronary artery bypass injection is also developed different techniques due to increased mortality, morbidity and health expenditure. Our study found that in cases with serum creatine levels above 1.3 mg/dl, ABH and dialytic needs were higher by conventional methods. In cases where the levels of creatine are high and we think we may face kidney problems in the post-operative period, bypass surgery in the pump-backed heart may be a good option.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 620
Atıf : 335
2023 Impact/Etki : 0.019
Turkish Journal of Clinics and Laboratory