Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 8
Arap Gramerinin Şiirle İstişhâdına Yönelik Eleştirel Yaklaşımlar
2022
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dil âlimleri, ilahi metinlerin dili olan Arapçayı, yedinci yüzyılda Arap toplumunda hızla yayılmaya başlayan dil hatalarından koruma gayesi ile gramer çalışmalarını başlatmışlardır. Âlimler, her bir gramer kuralına, doğruluğu konusunda şüphe duymadıkları Arap kelamını şahit göstererek Arap gramerini temellendirme yoluna gitmişlerdir. İstişhâd denilen bu yöntemde Kur’an, hadis, Arap şiiri ve Arap nesrini şahit olarak kullanmışlardır. Şahit şiirlerin seçimi için şairler, zaman, bölge ve başka özelliklerine göre tasnif edilmiştir. Söz konusu çalışmalarda diğer şahitlere oranla daha fazla kullanılan şiirlerin seçiminde takip edilen yöntem, bazı yönleri ile eleştirilmiştir. Bu çalışmada, istişhâd ve Arap grameri hakkında kısa bilgi verildikten sonra mevzubahis eleştiriler maddeler halinde ele alınarak değerlendirilmiştir. Bu eleştirilere, istişhâd ile ilgili eserlerde bazen değinilse de konuyu derli toplu ele alan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Arap gramerinin temellendirilme gayretlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması bakımından bu çalışmanın önem arz ettiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Critical Approaches to the Poetry of the Arab Grammar
2022
Yazar:  
Özet:

The language scientists began their grammar studies with the aim of protecting the Arabic, the language of the divine texts, from language errors that began to spread rapidly in the Arab society in the seventh century. The Arabs, by witnessing the Arabic word that they do not doubt about the rule of the grammar, have gone to the way of founding the Arabic grammar. The Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, and the Qur’an. For the selection of witnesses poems, the poets, the time, the region and other characteristics are classified. The method followed in the selection of poems that were used more than other witnesses in these studies, has been criticized by some aspects. In this study, after brief information on the Arabic grammar and consultation, the critics of the legislation were assessed by addressing in subjects. These criticisms, though sometimes referred to in the works related to the consultation, have not been found in a collective discussion of the subject. It is believed that this study is of importance in terms of contributing to better understanding the efforts to fundamentalize the Arabic grammar.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 190
Atıf : 31
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi