Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 41
 İndirme 11
DAĞCILARIN ÖZGÜVEN SEVİYELERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, dağcılık yapan sporcuların özgüven seviyelerini çeşitli değişkenler açısından incelemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmaya yaş ortalamaları 29,58±11,07 yıl olan 390 erkek ve 160 kadın olmak üzeri toplam 550 lisanslı dağcı katılmıştır. Çalışmanın verileri, 2016 yılında Samsun’daki Türkiye Dağcılık Şampiyonası ile Niğde’de Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenmiş olan branşa özgü eğitim kamplarına katılan sporculardan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmada, Akın (2007) tarafından geliştirilen ‘’Özgüven Ölçeği’ veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde ikili grupların karşılaştırılması için Mann Whitney U testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır.  Araştırmanın sonuçlarına göre tüm sporcuların özgüven puanları yüksek seviyede bulunmasına rağmen; cinsiyet, yaş, dağcılık stili (alpinizm/sportif tırmanış) ve sakatlanma durumlarına(Evet/Hayır) göre özgüven seviyeleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Ancak korku değişkenine göre, tırmanma sırasında düşmekten korkmayan sporcuların (143,01±15,33), korkanlara (135,37±17,00) göre anlamlı düzeyde daha yüksek özgüven puanına sahip oldukları tespit edilmiştir(p<0,05). Sonuç olarak çalışmaya katılan dağcıların özgüvenlerinin yüksek seviyede bulunması, bu sporun doğasında olan yüksek risk, adrenalin, meydan okuma ve macera özelliklerinin deneyimlenmesi, bununla birlikte yoğun korku duygusuna rağmen, sporcuların eylemi gerçekleştirme isteğinin, onları daha büyük bir benlik anlayışına doğru götürdüğünü ve kendilerine olan güvenlerini arttırdığını söyleyerek açıklayabiliriz.

Anahtar Kelimeler:

2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 493
Atıf : 1.114
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences