Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 280
 İndirme 38
CAHİT SITKI TARANCI’NIN DEĞİRMEN ŞİİRİNİ PSİKANALİTİK EDEBİYAT KURAMI AÇISINDAN OKUMA DENEMESİ
2019
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanatçının hayatı ve kişilik özelliklerine gösterilen alaka 20. yüzyılda Sigmund Freud’un temellerini attığı bireyin bilinçaltı dünyasına inmeyi amaçlayan psikanaliz yöntemiyle daha teknik bir hâle gelmiştir. Bireyin tutum ve davranışlarının açıklanması noktasında bilinçaltının verilerinden yararlanılmıştır. Bir birey olan sanatçının yaratma eyleminin kaynaklarını bilinçaltına dayandıran psikanalist kurama göre sanatçının gerek kişiliği, gerekse yarattığı edebi eserin açıklanması noktasında psikanalizmin verilerinden yararlanılabilmektedir. Bu yöntemde sanatçının psikolojik durumu ve vücuda getirdiği eser arasında birebir alaka kurulmaktadır. Sanatçıyı nevrotik bir kişilik olarak gören Freud onu yazmaya iten dürtülerin bilinçaltında saklı olduğunu ve onun bu dürtüleri bastıramadığı için eseri yoluyla açığa çıkararak tatmine ulaştığını düşünmektedir. Cumhuriyet döneminin önemli şairlerinden biri olan Cahit Sıtkı’nın şiirlerinin onun psikolojisinden izler taşıdığını söylemek mümkündür. Bu çalışmada şairin Değirmen şiiri psikanalitik edebiyat kuramı açısından okunmaya çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

I think it’s a good idea for you to find out what you’re going to do when you’re going to get a lot of money.
2019
Yazar:  
Özet:

The association with the artist’s life and personality characteristics has become more technical by the psychoanalysis method aimed at descending into the subconscious world of the individual, which was founded by Sigmund Freud in the 20th century. The data of the subconscious is used in the point of explanation of the individual’s attitude and behavior. According to the psychanalistic theory that underconsciously establishes the sources of the creation action of an individual artist, the personality of the artist, if necessary, can be used by the data of psychanalism at the point of explanation of the literary work he created. This method establishes a relationship between the artist's psychological state and the work he brings into the body. When he sees the artist as a neurotic personality, Freud believes that the impulses that pushed him to write are hidden in the subconsciousness and that he has reached his satisfaction by revealing through his work because he cannot suppress these impulses. It is possible to say that the poems of Cahit Sıtkı, one of the important poems of the Republic period, have traces from his psychology. In this study, the poet’s Poetry will be tried to read from the point of view of psychoanalytic literature theory.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 421
Atıf : 1.307
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi