Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 723
 İndirme 69
 Sesli Dinleme 7
Kapitalizme Teorik Yaklaşımlar: Kapitalist Ekonomik Sistemin Temel Nitelikleri Üzerinden Karşılaştırmalı Bir Analiz
2020
Dergi:  
Temasa Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

16. yüzyılın ikinci yarısında sömürgecilik faaliyetlerinin beraberinde getirdiği sermaye birikimi kapitalizm adıyla anılacak olan yepyeni bir ekonomik sistemin doğuşuna kaynaklık etmiştir. Batı Avrupa’da doğan ancak kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Kapitalizmin değişmeyen nitelikleri yoğun sermaye birikimi ve kâr arayışı, yeni uluslararası pazarların, teknolojilerin, ürünlerin ve üretim örgütlenmelerinin inşası, bu süreçlerin yol açtığı kaygan ve belirsiz ekonomik zemin, görece güçlü devletlerin varlığı ve beşeri sermayedir. Bu makale kapitalizmin klasik teorisyenleri olan Adam Smith, David Ricardo ve Karl Marx günümüzün en önemli teorisyenlerinden olan İmmanuel Wallerstein’ın kapitalizm teorilerinin kapitalizmin doğuşundan bu yana değişmeyen temel nitelikleri üzerinden karşılaştırmalı bir analizini konu edinmektedir. Adam Smith kapitalizm teorisinin temeline değişmez bir insan doğasını yani homoeconomicusu koymuştur. Kapitalizmi emek değer teorisi üzerinden açıklar. Benzer bir bakış açısını David Ricardo da benimser. Ancak onun emek değer teorisinde kar oranlarındaki düşme eğilimi kaçınılmaz olarak kapitalizmin sonunu getirecektir. Marx da kapitalist toplumları kendi emek değer teorisi üzerinden analiz eder. Ancak homoeconomicusun yerine emeğin ve insanın toplumsallığını ve tarihselliğini koyar. Emek ve sermaye arasındaki uzlaşmaz çelişki kapitalizmin sonunu getirecektir. Wallerstein’a göre kapitalizmi kapitalizm yapan olgular sermaye ve kârdır. Sermaye birikimi ve kâr metalaştırma ve sermayenin uluslararası ekonomik ilişkiler aracılığıyla çevre ülkelerden merkeze aktarılması temelinde işler. Adam Smith’e göre sermaye birikiminin ve refahın sınırsız zenginleşmesi mümkündür. Ancak diğer üç teorisyen açısından kapitalizmin geleceği karanlıktır.

Anahtar Kelimeler:

Theoretical Approaches to Capitalism: A Comparative Analysis of the Basic Properties of the Capitalist Economic System
2020
Yazar:  
Özet:

In the second half of the 16th century, the capital accumulation brought by colonial activities led to the birth of a completely new economic system called capitalism. It was born in Western Europe, but in a short time it was influenced by the whole world. The unchanging qualities of capitalism are the intense capital accumulation and the search for profit, the construction of new international markets, technologies, products and production organizations, the swing and uncertain economic ground that these processes lead, the existence of relatively powerful states and human capital. This article addresses a comparative analysis of the theories of capitalism by Adam Smith, David Ricardo and Karl Marx, the classical theorists of capitalism, on the fundamental qualities of the theories of capitalism that have not changed since the birth of capitalism. Adam Smith has set the foundation of the theory of capitalism on an unchanged human nature, the homoeconomic. Capitalism is explained by the theory of labour value. David Ricardo has a similar view. But in his labor value theory, the tendency to fall in the profit rate will inevitably bring the end of capitalism. Marx also analyzes capitalist societies through his own labor value theory. But instead of homeconomics, he puts the sociality and historicity of labor and humanity. The unconsensual contradiction between labour and capital will bring the end of capitalism. According to Wallerstein, the facts that make capitalism capitalism are capital and profit. It works on the basis of capital accumulation and profit metalization and transfer of capital from the surrounding countries to the center through international economic relations. According to Adam Smith, capital accumulation and prosperity can be unlimited. But from the other three theorists, the future of capitalism is dark.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Temasa Journal of Philosophy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 239
Atıf : 292
2023 Impact/Etki : 0.188
Temasa Journal of Philosophy