User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 52
 Downloands 11
HANNAH ARENDT’İN İŞ-EMEK KAVRAYIŞI PERSPEKTİFİNDE EMEK KAVRAMININ TÜRKÇE ETİMOLOJİSİ
2012
Journal:  
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi
Author:  
Abstract:

18.yüzyıldan 20.yüzyılın sonuna değin modern zamanlarıngözde terimlerinden biri ‘emek’ (say-osmanlıca., labour-ingilizce) olmuştu. Türkiye’de ise son yüzyıl içerisindeki teorik birikim göz önüne alındığında, emek kavramının etimolojisiyle ilgili çalışmaların nitelik ve nicelik olarak çok olmadığı açıktır.  Bu kavramın sosyal hayattaki ve üretimdeki rolü daha çok siyaset ve iktisat pratiği açısından araçsallaştırılmış, kavramın etimolojisine dair de düşünsel bir katkı sunulmamıştır. Emekçi hareketin temel yapı taşını oluşturan emek kavramı üzerine Türkiye’de İsmet Zeki Eyüboğlu’nun “Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü” isimli eseri dışında terimin etimolojisi üzerine kayda değer bir cümle yoktur. Avrupa’da da klasik iktisatcılardan özellikle Adam Smith ve Ricardo kavramın üzerine düşünmüş ve daha sonra Karl Marx’a da ilham verecek teorik çıkarımlarda bulunmuşlar ise de etimolojik yönü üzerinde  durularak bir kavramsallaştırılmaya gidilememiştir. Daha sonraları Marx ise ‘emek’ kavramının üzerinden kendi teorisini oluşturmuştur.  20.yüzyılın önemli düşünürlerinden Hannah Arendt ise emek kavramının insanlık durumu içerisindeki merkezi önemine vurgu yaparken aynı zamanda kavramın etimolojik durumunu da dikkat çekmiştir. Hannah Arendt’in düşünsel sistemindeki modern toplum eleştirsinin kapsadığı alana yaklaştıkça ve bu kavramın onun fikriyatının temel taşlarından birini oluşturduğunu anladıkça; bu konuda O’nun belli başlı dillerde(İbranice, Sankristce, Yunanca, Latince, İngilizce, Almanca, Fransızca) yaptığı araştırmanınTürkçede de yapılması zorunluluğu kendini göstermiştir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi