Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 102
 İndirme 35
KARL POPPER FELSEFESİNDE BİLİMSEL DOĞRULAR VE YANLIŞLANABİLİRLİK İLKESİ
2019
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karl Popper, felsefesini Yanlışlanabilirlik ilkesi üzerinden kurgulayan ve bu kurguyu sisteminin tüm hatlarına empoze eden bir düşünür olarak değerlendirildiğinde, asıl olarak tüm söylemlerinde Mantıkçı Pozitivist düşüncenin bilimsel doğrulara atfetmiş olduğu doğrulanabilirlik ilkesine karşı duruş sergilemiştir. Esasında Mantıkçı pozitivist düşüncenin ön kabulleriyle birlikte bilimsel yöntem anlayışı ve benimsemiş oldukları bilimsel ilkeyi de yoğun şekilde eleştirmiştir. Eleştirel zeminden hareket eden Popper, problemli gördüğü tüm bu çerçeveye karşılık olarak da kendi sistemi dahilinde Yanlışlanabilirlik ilkesinin konumlanmasını sağlamıştır. Bilimsel çalışmalarda ana ilke olarak ele almış olduğu Yanlışlanabilirlik ilkesi dahilinde gerek kendi dönemine kadar oluşan gerekse döneminden sonrasında oluşacak tüm bilgi zemini ele almayı hedeflemiştir, ilkeyi bilimsel niteliğin ana ölçütü olarak sunmuştur. Öyle ki bir önermenin bilimselliğinden bahsedebilmemizin en önemli aşamasını oluşturan yapıda Yanlışlanabilirlik ilkesi karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız iki ana başlıktan oluşmaktadır, ilk bölüm bilim felsefesi doğrultusunda gelişen bilimsel doğruların niteliği üzerine şekillenirken, ikinci bölüm ise Yanlışlanabilirlik ilkesinin bilim felsefesi içerisinde detaylandırılmasına ve Popper açısından hangi çerçeveye yerleştirildiğine ayrılacaktır.  

Anahtar Kelimeler:

KARL POPPER FELSEFESİNDE BİLİMSEL DOĞRULAR VE YANLIŞLANABİLİRLİK İLKESİ
2019
Yazar:  
Özet:

When Karl Popper was regarded as a thinker who founded his philosophy on the principle of falsificability and imposed this imagination on all lines of the system, he mostly in all his speeches demonstrated a position against the principle of validity that the Logistic Positivist thought has attributed to scientific truths. In essence, the Logicist, along with the preconceptions of the positivist thought, has also strongly criticized the understanding of the scientific method and the scientific principle they have adopted. Moving from the critical ground, Popper, in contrast to all this framework he sees problematic, also ensures the positioning of the principle of errability within his own system. In scientific studies, the principle of falsificability, which has been considered as the main principle, has aimed at addressing all the knowledge ground that will be formed until its own period, if necessary, after the period, the principle has been presented as the main measure of the scientific nature. So that the principle of falsificability, which constitutes the most important phase in our ability to talk about the science of a proposal, comes to us. Our study consists of two main topics, the first part is based on the nature of scientific truths that evolve according to the scientific philosophy, while the second part is based on the detailing of the principle of falsificability within the scientific philosophy and on what framework it is placed in the Popper perspective.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.330
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi