Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 26
 Görüntüleme 125
 İndirme 18
 Sesli Dinleme 1
Renk Teorisi ve Temel Yanılgılar
2012
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Her ne kadar günümüz literatüründe çogunlukla Sarı, Kırmızıve Mavi’den ana renk olarak bahsedilse de pigmentlerle üretim yapan basım teknolojilerinde birincil ana renk olarak Siyan Mavi, Macenta ve Sarıkullanılmaktadır. Bu ana pigmentler deki Siyan Mavi, Macenta ve Sarı’nın ikişerli karışımında ise ikincil ana pigment renkleri olarak Kırmızı, Yeşil ve Koyu Mavi, elde edilmektedir. Ana renk ne demektir? Gerçekte ana renkler nelerdir? Sarı, kırmızıve mavi ana renkler midir? Ana renk denilen mavi nasıl bir mavidir? Kırmızıpigmentte mi ışıkta mıana renktir? Işık ana renkleri ile pigment ana renkleri neden birbirinden farklıdır? Bu araştırma yukarıdaki sorulara yanıt aramakla birlikte, kaynaklarda birbirleri ile çelişen renk teorilerinin detaylıanalizini yaparak günümüz bilim ve teknolojileri ışığında doğru olan ana ve ara renkleri ortaya koymayıamaçlamaktadır. Ve renk teorilerinin anlatıldığıkaynaklardaki çelişkiler ile bilimsel olarakana, ara ve tamamlayıcırenkleri ortaya koymasıaçısından aynızamanda bu alanda yapılacak gelecek çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından önemlidir. Geçmişte deneyimlere dayalıifade edilmeye çalışılan renk teorileri, günümüzde bilim ve teknolojilerdeki gelişmelerle daha kapsamlıaçıklanabilmektedir. Özellikle Young’ın görme fizyolojisine yönelik incelemeleri ve renk algısınıgerçekleştiren koni hücrelerinin fonksiyonunu açıklamasıve Helmholtz’un, Newton’un da ortaya koyduğu rengin, fizik deneylerinin sağladığıbirikimle üç renkli kuramınıortaya koymuştur. Isaac Newton ve Thomas Young’un deneylerinden ortaya çıkan sonuçlara göre beyaz ışığın güneşin tüm renklerini içinde barındırdığınısöyleyebiliriz. Işık,tümbeyaz ışığıgözümüze yansıtan bir objeye düştüğünde, o obje gözümüze beyaz renkli olarak görünür.Young yaptığıdeneylerde uyguladığıeleme yöntemleriyle tayfın altırenginin, yine aynıtayfta yer alan üç temel kırmızı, yeşil ve koyu mavi renge indirgenebileceğini bulmuştur. Ayrıca bu üç rengi ikişer ikişer karıştırarak diğer üç renk, yani: siyan mavisi, macenta ve sarırenklerin de elde edilebileceğini ispatlamıştır. Bu üç renk kendi içerisinde değişik oranlarda katılarak doğanın sonsuz renkleri elde edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.949
2023 Impact/Etki : 0.3
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
111/520

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q1
11/89

Filoloji Temel Alanı
Q1
8/84

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q2
80/239

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi