Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 19
İSRA SURE,17/70. AYETİ BAĞLAMINDA EFDALİYET MESELESİ
2019
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde insanın yaratılışından söz eder. Söz konusu ayetlerde insanın neden yaratıldığından, güzel şekil verdiğinden, en güzel şekilde biçimlendirmesinden bahsettiği gibi, insanı şerefli bir şekilde yarattığını da anlatır. Çalışmamızın ana temasını oluşturun ayette Allah şöyle buyurur: “And olsun ki biz, insanoğullarını şerefli kıldık, onların karada ve denizde gezmesini sağladık, temiz şeylerle onları rızıklandırdık, yaratıklarımızın pek çoğundan üstün kıldık” (İsra,17/70). Allah, bu ayette adeta insanoğluna lütuf ve ikramının bir özetini vermekte ve onun âlemdeki özel yerine işaret etmektedir. Müfessirler, insanın şan şerefini ve diğer varlıklardan üstünlüğünü; Allah’ın ona verdiği beden güzelliğini, el, göz, kulak gibi organlarını daha becerikli bir şekilde kullanması, okuyup yazması, başka birtakım varlıkları kendi hizmetinde kullanması, aletler icat etmesi, olaylar arasındaki sebep-sonuç alakasını görmesi ve bu sayede geleceğe yönelik programlar ve hazırlıklar yapması, iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin kavramlarına sahip olması; kısaca, maddi ve bedeni, ahlaki ve ruhi meziyetleri haiz olarak açıklamışlar. Buna rağmen insanın üstünlüğü meselesi İslâm’ın ilk dönemlerinden beri tartışıla gelmiştir. Önce insan ve diğer varlıklar hatta cansızlar arasındaki üstünlük meselesi tartışılmış, sonra ise insanın kendi arasındaki üstünlüğü tartışılmıştır. Bu konuda mezheplerin ve meşreplerin yaklaşımları çok farklı olmuştur. Önceleri böyle bir tartışma konusu yok iken, daha sonra siyasi sebeplerden dolayı İslâm akaidinin bile konusu haline gelmiştir. Biz bu çalışmamızda üstünlük meselesini Mutezili/Şii/Sünni mezhepleri ile Sünni dünya ve bazı tassavufi ekoller arasındaki görüş farklılıklarını anlatarak Kur’an çerçevesinde anlatmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.326
Route Education and Social Science Journal