User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 70
 Downloands 19
İSRA SURE,17/70. AYETİ BAĞLAMINDA EFDALİYET MESELESİ
2019
Journal:  
Route Education and Social Science Journal
Author:  
Abstract:

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde insanın yaratılışından söz eder. Söz konusu ayetlerde insanın neden yaratıldığından, güzel şekil verdiğinden, en güzel şekilde biçimlendirmesinden bahsettiği gibi, insanı şerefli bir şekilde yarattığını da anlatır. Çalışmamızın ana temasını oluşturun ayette Allah şöyle buyurur: “And olsun ki biz, insanoğullarını şerefli kıldık, onların karada ve denizde gezmesini sağladık, temiz şeylerle onları rızıklandırdık, yaratıklarımızın pek çoğundan üstün kıldık” (İsra,17/70). Allah, bu ayette adeta insanoğluna lütuf ve ikramının bir özetini vermekte ve onun âlemdeki özel yerine işaret etmektedir. Müfessirler, insanın şan şerefini ve diğer varlıklardan üstünlüğünü; Allah’ın ona verdiği beden güzelliğini, el, göz, kulak gibi organlarını daha becerikli bir şekilde kullanması, okuyup yazması, başka birtakım varlıkları kendi hizmetinde kullanması, aletler icat etmesi, olaylar arasındaki sebep-sonuç alakasını görmesi ve bu sayede geleceğe yönelik programlar ve hazırlıklar yapması, iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin kavramlarına sahip olması; kısaca, maddi ve bedeni, ahlaki ve ruhi meziyetleri haiz olarak açıklamışlar. Buna rağmen insanın üstünlüğü meselesi İslâm’ın ilk dönemlerinden beri tartışıla gelmiştir. Önce insan ve diğer varlıklar hatta cansızlar arasındaki üstünlük meselesi tartışılmış, sonra ise insanın kendi arasındaki üstünlüğü tartışılmıştır. Bu konuda mezheplerin ve meşreplerin yaklaşımları çok farklı olmuştur. Önceleri böyle bir tartışma konusu yok iken, daha sonra siyasi sebeplerden dolayı İslâm akaidinin bile konusu haline gelmiştir. Biz bu çalışmamızda üstünlük meselesini Mutezili/Şii/Sünni mezhepleri ile Sünni dünya ve bazı tassavufi ekoller arasındaki görüş farklılıklarını anlatarak Kur’an çerçevesinde anlatmaya çalışacağız.

Keywords:

null
2019
Author:  
0
2019
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Route Education and Social Science Journal

Field :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 2.706
Cite : 1.313
2023 Impact : 0.026
Route Education and Social Science Journal