Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 1
Fıkıh ve Amel-i Mütevâresin Olmadığı Bir Rivayet Şehri: Enes b. Malik’in (r.a) Basra’daki Hadis ve Fıkıh İlmi Açısından Tesiri Üzerine Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma hicrî birinci asrın ikinci yarısında Basra’da hadis ve fıkıh sahasındaki ilmî hareketliliği konu edinir. İlgili dönemde, orada yaşayan sahâbenin en meşhuru ve Hz. Peygamber’le en uzun süre birlikteliğe sahip olması hasebiyle, Enes b. Mâlik’in (r.a.) Basra’daki etkisi özel olarak ele alınır. Bu amaçla Enes b. Mâlik’le ilgili birçok rivayet tahlil edilir ve onun hem Basra’da hem de diğer şehirlerde yaşayan sahâbe ve tâbiûnla arasındaki ilmî ilişkileri üzerinde durulur. Çalışma mezkûr zaman diliminde Basra’da hadis faaliyetlerinin fazla, fıkıh faaliyetlerinin ise az olduğunun tezahürlerini gösterir. Enes’in öğrencileri üzerindeki etkisi; öğrencilerinin fakih mi yoksa muhaddis mi olduğu araştırılır. Enes’in tabiûnla ilişkileri, kendisine yapılan rihleler, başka şehirlerde yaşayan fakih tabiûnun ondan rivayeti, İbn Ebî Şeybe’nin Musannef’i çerçevesinde onun fıkhî şahsiyeti ve başka meseleler incelenir. Böylece onun fıkhî melekesinin İbn Abbas ve İbn Ömer’le aynı derecede olmadığı ve benzer şekilde Basra’nın sahabenin fakihlerinden tabiûnun fakihlerine nakledilen “amel-i mütevâres”e önem veren Medine ve Kufe gibi bir fıkıh şehri olmadığı sonucuna ulaşılır. Basra, müksirûndan olan sahabî Enes b. Malik sayesinde hadislerin rivayetine, yayılmasına ve onlarla amel edilmesine önem verilen bir şehirdi. Ancak bu hadislerin yayılması aynı dönemde Mekke’de İbn Abbas’ın faaliyetleri ile kıyaslanabilecek bir fıkhî faaliyeti de beraberinde getirmedi. Dolayısıyla Basra sahabe döneminde fıkıh ilmî açısından geri kalırken hadis sahasında hareketliydi. Bu nedenle ona fıkıh ve “amel-i mütevâres” değil rivayet şehri denilmesini hak etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

City Of Transmission, Not City Of Jurisprudence and Inherited Actions: A Study Of Anas Ibn Malik's Hadith and Jurisprudence Legacy In Basra
2020
Yazar:  
Özet:

This paper describes the hadith and jurisprudence movements in the city of Basra in the second half of the first Hijri century and focuses on the effect of the great companion Anas ibn Malik in Basra. Anas was one of the most prominent companions during this period and was notable for his lengthy relationship with the Prophet (Allah bless him and give him peace). This study focuses on analyzing many narrations related to him and the scholarly relationship between him and other companions and the tabieen in Basra and other cities. Furthermore, this paper aims to show the manifestations of the strength of the hadith movement and the weakness of the jurisprudence movement and focuses on Anas' impact on his students and whether the students who graduated from his "school" were jurisprudents or hadith narrators. It also studies his relationship with the tabieen, their trips to him, and the study of the jurisprudents of the tabieen from other cities, and Anas' jurisprudential character (from Musannaf ibn abi Shaybah) etc… In conclusion, Anas' mastery of Fiqh was not like Ibn Abbas or Ibn Umar. In addition, Basra was not a jurisprudential city concerned with inherited actions transmitted from the great jurisprudents of the Sahaba to the great jurisprudents of the tabieen as occurred in Madina and Kufa. However, Kufa was a city concerned with hadith transmission due to the great companion Anas ibn Malik. Despite his profuse transmission of hadith, he didn't create a jurisprudential movement as did Ibn Abbas in Makka during the same period. Basra did not distinguish itself in jurisprudence during the period of the Sahaba but was very active in hadith so we can say it is a city of hadith transmission not city of jurisprudence and inherited actions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 383
Atıf : 321
2023 Impact/Etki : 0.135
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi