Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretildiği Sınıflarda Öğretmenlerin Kullandığı Dil Değişiminin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yabancılara Türkçe Öğretimine (YTÖ) yönelik araştırmalar son zamanlarda göç, eğitim, vb. farklı gerekçelerle popülerlik kazanmıştır. YTÖ, yabancı dil eğitimi literatürüne farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu çalışma, öğretmenlerin sınıf içinde kullandıkları dil değişiminin işlevlerini tespit etmeyi ve öğretmenlerin sınıf içindeki uygulamalarını öğretmenlerin dil değişimine yönelik genel görüşleri ile kıyaslamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda İngilizce yönünde görülen dil değişimi değerlendirmeye alınmıştır. Veri toplama işlemi, sınıf içi gözlem, ses kaydı ve kayıtların deşifre edilmesi, öğrencilerin sınav sonuçları ve öğretmen görüşleri aracılığıyla tamamlanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre en sık karşılaşılan dil değişimi işlevi bir kelimeyi tanıtmaktır. Bu işlevi sırasıyla, söyleneni onaylamak, soruları yanıtlamak, etkinlik yönergeleri sunmak işlevleri takip etmektedir. Bulgulardan hareketle, öğretmenlerin çoğunlukla eğitsel amaçlarla kısmen ise iletişimsel amaçlarla dil değiştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Eğitsel amaçların çoğunlukla kelime düzeyinde kullanıldığı, iletişimsel amaçların ise çoğunlukla cümle düzeyinde örneklendiği gözlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin sınıf içinde kullandığı dil değişiminin öğrenci başarısı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Son olarak sınıf içi uygulamaların ve öğretmen görüşlerinin büyük ölçüde benzerlik gösterdiği söylenebilir. Öğretmenler, sınıf içinde asgari kullanım düzeyi ile sınırlandırılması koşulu ile bazı noktalarda İngilizceyi müttefik olarak görmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The language change that teachers use in the classes where Turkish is taught as a foreign language
2021
Yazar:  
Özet:

Research on Turkish Teaching to Foreigners (YTÖ) has recently migrated, educated, etc. It has gained popularity for different reasons. The YTÖ offers a different perspective on the literature of foreign language education. This study aims to identify the functions of language change that teachers use in the classroom and to compare teachers’ practices in the classroom with the general views of teachers on language change. In this context, the language change in the direction of the English language has been assessed. The process of data collection, classroom observation, audio recording and recording is completed through students’ exam results and teacher opinions. According to the findings obtained from the study, the most common language change is to introduce a functional word. This function, respectively, follows the functions of confirming what is said, answering questions, providing action guidelines. Through the findings, the conclusion has been that teachers mainly change language for educational purposes and partially for communication purposes. Educational purposes are mostly used on the word level, and communication purposes are mostly shown on the phrase level. The findings from the study found that the language change that teachers use in the classroom has no negative impact on student success. Finally, it can be said that classroom practices and teachers’ opinions are largely similar. Teachers see English as an ally at some points, provided that it is limited to the minimum level of use within the classroom.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 2.188
2023 Impact/Etki : 0.128
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi