Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 7
ATFÎ AHMED EFENDİNİN BİR MECMÛADA YER ALAN ŞİİRLERİ
2018
Dergi:  
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Atfî Ahmed Efendi, 18. yüzyıl klasik Türk edebiyatı şair ve şârihlerinden biridir. Tezkirelerde ve biyografik kaynaklarda Atfî’nin hayatı hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Atfî’nin kaleme aldığı manzum sözlük şerhi olan Şerh-i Tuhfe adlı eserden hareketle, 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı tahmin edilmektedir. Bazı biyografik kaynaklarda Atfî’nin şiirlerinden bahsedilse de divan sahibi olduğuna dair herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Atfî’nin Millet Kütüphanesi 663 numaralı mecmûada yer alan şiirlerine bakıldığında, âşıkane şiir tarzında yazdığı görülmektedir. Edebiyat tarihlerinin yazılmasında mecmûalardaki şiir ve şairlerin dikkatle gözden geçirilmesi oldukça önemlidir. Birer antoloji niteliği taşıyan mecmûalarda bilinen şairlerin yeni şiirlerine rastlanıldığı gibi bazı şiirlerine sadece şiir mecmûalarında rastladığımız adı bilinmeyen şairlerle de karşılaşmak mümkündür. Bu bağlamda mecmûalar, klasik Türk edebiyatının kırk ambarlarıdır. Söz konusu mecmûalardan biri de Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum Eserler 663 arşiv numaralı mecmûadır. Bu mecmûada Atfî’ye ait 21 matla/müfred ve 1 mısra ile 11 gazel bulunmaktadır. Çalışmamızda Atfî’nin bahsedilen mecmûada yer alan şiirlerinin kısa bir değerlendirilmesi yapılacak, bu şiirlerin çeviri yazılı metni verilecektir. Bu çalışmayla edebiyat tarihi ve Atfî ile ilgili çalışmalara bir nebze de olsa katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Attack of the Lord Ahmed
2018
Yazar:  
Özet:

Atfî Ahmed Efendi is one of the 18th-century classical Turkish literature poets and poets. There is not enough information about the life of Atfî in Tezkir and biographical sources. It is estimated that he lived in the second half of the 17th century and in the first half of the 18th century, moving from the work of Sherh-i Tuhfe, the manzum dictionary sherhi. Some biographical sources mention the poems of Atfî, but there is no record that he owns the divan. If you look at the Poems of Atfî in the National Library No. 663, it is seen that it is written in the style of love poems. It is very important to carefully review the poems and poems in the writings of literary history. As the new poems of the known poems are found in an antological character, it is possible to meet some poems with the unknown poems that we only find in the poems. In this context, the mustes are the thirty branches of the classical Turkish literature. One of these musts is the National Library of Ali Emîrî Manzum Eserler, archive number 663. This must have 21 mates/mufrates of Atfî and 1 Mısra and 11 gazels. In our work we will be a brief assessment of the poems of Atfî mentioned in the memo, the translation of these poems will be given a written text. This work is aimed at contributing to literature history and atfî's work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 407
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi