Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 25
İstanbul Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu 34 Ae Manzum 234 Numaralı Şiir Mecmuasının MESTAP’a Göre Tasnifi
2022
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Şiir mecmuaları, edebiyat tarihi için önemli birer kaynak eser oldukları gün geçtikçe daha da anlaşılan, derleyen kişinin ve yazıldıkları dönemin şiir zevkini yansıtan önemli antolojik eserlerdir. Şiir mecmuaları sayesinde şuara tezkireleri gibi temel kaynaklarda bile isimleri bulunmayan şairleri tespit etmek mümkündür. Tarihi kaynaklarda ismi bulunup divanı kaybolmuş şairlerin şiirlerini derleyerek bir divançe oluşturmak da şiir mecmuaları sayesinde yapılabilmektedir. Bir şairin divanında bulunmayan şiirlerine mecmualarda rastlanması, önemli olaylar hakkında kimi zaman derkenarlarda bilgiler verilmesi, bazı şiirlerin yazılma nedenlerinin belirtilmesi vb. nedenlerle şiir mecmualarının önemi gittikçe artmış, bu bilgilerin bir veri tabanında toplanması ihtiyacı doğmuştur. Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) birçok mecmuanın ortak bir şablona göre tasnif edildiği bir projedir. Bu makalede incelenen şiir mecmuası İstanbul Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu 34 Ae Manzum 234 numarada bulunmaktadır. 71 yapraklı, 47 şaire ait 216 manzumenin bulunduğu mecmuanın detaylı içerik dökümü MESTAP kapsamında hazırlanan tabloda yapılmıştır. Mecmuanın çoğunluğunu Diyarbakırlı Lebîb ve Şûhî’ye ait şiirler oluşturmaktadır. Mecmuaya sonradan eklendiği anlaşılan Erzurumlu Emrah’a ait iki adet koşmanın haricindeki bütün şiirler aruz ölçüsüyle ve klasik Türk şiiri geleneğinde kaleme alınmıştır. Eser aynı zamanda bir tefe’ülname örneği sergilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Istanbul National Library Ali Emiri Collection 34 Ae Manzum 234 Poetry Mecmu's Message according to MESTAP
2022
Yazar:  
Özet:

Poetry mecmues are important antological works that reflect the poetic pleasure of the person and of the time they are written, which is becoming an important source of literary history and the day they are becoming more and more understandable. Thanks to the poems, it is possible to identify poets who do not have names even in the basic sources, such as the poems. In historical sources, the name can be found and the divan can be composed by the poems of the lost poems and a divan can be created thanks to the poems. A poet’s poem is not in the hall of the poem, sometimes in the journal information about important events, indicating the reasons for the writing of some poems, etc. For reasons, the importance of poems has increased and the need for this information to be collected in a database has emerged. The Systematic Design Project (MESTAP) is a project in which many mechanisms are classified according to a common template. The poem examined in this article is located in the Istanbul National Library Ali Emiri Collection 34 Ae Manzum 234. The detailed contents of the 71 sheets, the 216 manzumen of 47 shares are made in the tables prepared under the MESTAP. Most of them are poems and poems. All the poems, except the run of two pieces of Erzurumlu Emrah, which appeared to be added to the Mecmuya later, were taken in the tradition of the classical Turkish poem and in the size of the poem. The work also shows an example of a tefe'ulname.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 146
Journal Of Academic Social Resources