Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 48
 İndirme 4
Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlığının Yordayıcısı Olarak Benlik Saygısı ve Çeşitli Demografik Değişkenlerin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Journal of Higher Education and Science
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak benlik saygısı ve çeşitli demografik değişkenlerin incelenmesidir. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak tasarlanmış olan bu çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi’nin çeşitli programlarında Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Sosyal Hizmet, İktisat, İlahiyat, Spor Yöneticiliği öğrenim görmekte olan 348 üniversite öğrencisiyle kadın=212, erkek=136 gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Doğan 2011 tarafından Türkçe’ye uyarlanmış olan İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği ile Doğan 2015 tarafından Türkçe’ye uyarlanan Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, ilişkisiz örneklemler için t-testi, tek yönlü ANOVA ve çoklu regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, benlik saygısının boyutları olan kendini sevme ve öz yeterliğin psikolojik sağlamlığı anlamlı şekilde açıkladığı belirlenmiştir. Demografik değişkenlerden olan cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim görülen program, öğrenim görülen programın ruh sağlığı alanında olup olmadığı, not ortalaması ve kardeş sayısının ise psikolojik sağlamlığın anlamlı birer yordayıcısı olmadığı saptanmıştır

Anahtar Kelimeler:

Self-respect as a contributor to the psychological well-being of university students and the review of various demographic variables
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study self-respect and various demographic variables as a contributor to psychological stability. This study, which is designed on the basis of the Nicel research approach, was carried out in the various programs of the Recep Tayyip Erdoğan University and the University of Eurasia with 348 university students who are studying Psychology, Psychological Consultancy and Guidance, Social Service, Economics, Theology, Sports Management with women=212, men=136. The study used the short psychological well-being scale adapted to Turkey by Nagan 2011 with the two-dimensional self-respect scale adapted to Turkey by Nagan 2015. The data obtained from the study was analyzed with t-test for unrelated samples, one-way ANOVA and multiple regression analysis. The research finds that the dimensions of self-esteem are self-love and self-sufficiency that significantly explain the psychological stability. The demographic variables are gender, class level, study program, whether the study program is in the field of mental health, and the score average and the number of brothers are not a meaningful contributor to psychological stability.

Anahtar Kelimeler:

Examining Self-esteem and Various Demographic Variables As A Predictor Of University Students’ Psychological Resilience
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study was to investigate self-esteem and various demographic variables as predictors of psychological resilience. This study, which was designed based on a quantitative research approach, was conducted with 348 university students female=212, male=136 studying at various programs of Recep Tayyip Erdoğan University and Avrasya University Psychology, Psychological Counseling, and Guidance, Social Work, Economics, Theology, Sports Management . Two-Dimensional Self-Esteem Scale adapted to Turkish by Doğan 2011 and the Brief Resilience Scale adapted to Turkish by Doğan 2015 were used in the study. The data obtained from the study were analyzed by independent-samples t-test, one-way ANOVA, and multiple regression analysis. As a result of the study, it was determined that self-liking and self-competence, which are the dimensions of self-esteem, explained psychological resilience significantly. Gender, grade level, department, whether the department was in the field of mental health, and the average grade and number of siblings were not significant predictors of psychological resilience

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Higher Education and Science

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 623
Atıf : 5.228
Journal of Higher Education and Science