Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
Yukarıya Doğru Hareketlilikte Bir İmkân Ve Sınırlılık Olarak Türkiye’de Meslek Liseleri: Eskişehir Örneği Üzerine Sosyolojik BİR Araştırma
2019
Dergi:  
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources
Yazar:  
Özet:

Özet Türkiye’de meslek liseleri, çoğunluğu düşük gelir gruplarından gelen genç nüfusa mesleki ve teknik beceriler kazandırarak istihdam olasılığını artıran ve yoksulluktan kurtulma şansı tanıyan çeşitli avantajlarla ilişkilendirilebilmektedir. Bu okullar aynı zamanda kentsel alanda genç nüfusun yukarıya doğru sosyal hareketliliğini engelleyen bir bariyer ya da eşitsizliği kuşaktan kuşağa aktaran bir yoksulluk tuzağı olma gibi bir takım sosyal ve ekonomik dezavantajlara da konu olabilmektedir. Bu araştırma, avantaj ve dezavantajlar bağlamında, öğrencilerin eğitim almakta oldukları meslek liseleri ile ilgili görüşlerini ortaya çıkarmayı ve bu görüşleri temel sosyolojik yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2016 Aralık-2017 Ocak aylarında Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 7 adet mesleki ve teknik Anadolu lisesinde yürütülmüştür. Nicel veriler 12. sınıfta eğitim gören 796 öğrenciden anket tekniği ile nitel veriler ise 9 öğretmen, 8 mezun, 8 öğrenci olmak üzere 25 kişiden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Öğrencilerin çoğunluğu istihdam hızı ve kolaylığı, işgücü piyasasında tutunabilme, ön lisans programlarına yerleşebilme imkânları bakımından meslek liselerini daha avantajlı bulmaktadır. Araştırma kapsamındaki öğrenciler meslek liselerini kentsel alandaki rekabete dayalı iş gücü piyasasında iş bulmanın en kolay, en hızlı ve en ucuz yolu olarak görmektedir. Anadolu liseleri ise üniversiteye giriş sınavlarında daha iyi puan alabilme bakımından avantajlı görülmektedir. Öğrenciler için Anadolu liseleri, lisans düzeyindeki yükseköğretim programlarına girişi kolaylaştırması bakımından, daha iyi bir çalışma hayatı, görece yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları ve yüksek sosyal statü anlamına gelmektedir. Bulgular bütünlüklü olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin çoğunluğu için meslek liselerinin umut ve umutsuzluğun kesiştiği bir konumda yer aldığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Yukarıya Doğru Hareketlilikte Bir İmkân Ve Sınırlılık Olarak Türkiye’de Meslek Liseleri: Eskişehir Örneği Üzerine Sosyolojik BİR Araştırma
2019
Yazar:  
Özet:

In Turkey, vocational high schools can be associated with various advantages that increase the employment possibility and recognize the opportunity to get rid of poverty by providing professional and technical skills to young people from most low-income groups. These schools can also be subject to a number of social and economic disadvantages, such as a barrier that prevents the upward social mobility of the young population in the urban area or a poverty trap that translates inequality from generation to generation. In the context of the advantages and disadvantages, this research aims to reveal the students’ opinions about the professional high schools they are studying and to evaluate these opinions within the framework of basic sociological approaches. The research was conducted in December 2016 and January 2017 at 7 professional and technical Anatolian High Schools associated with the Eskişehir Provincial National Education Directorate. Numerous data from 796 students who studied in class 12 were collected with qualitative data with survey technique, while 9 teachers, 8 graduates, 8 students were collected with semi-configured interview technique from 25 people. The majority of students find professional high schools more advantageous in terms of the employment speed and facility, the ability to hold in the labour market, the ability to enter the pre-graduate programs. Students under the research scope see professional high schools as the easiest, fastest and cheapest way to find a job in the competitive labour market in the urban area. The Anatolian high school is considered beneficial in terms of getting better scores in the university entrance exam. For students, the Anadolu High School means a better working life, relatively high wages, better working conditions, and a high social status in terms of facilitating entry to higher education programs at the bachelor’s level. When the findings are evaluated as integrated, it appears that for the majority of students, professional high schools are in a position where hope and disappointment intersect.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 3.629
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources