Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 7
EKOTURİZM GİRİŞİMCİLİĞİNİN BÖLGESEL KALKINMADAKİ ROLÜ
2014
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birçok ekonomist ve davranış bilimci, toplumda girişimci rolünün politikacılar kadar etkili olacağını kabul etmektedirler. Girişimciler, yeni fikirleri ortaya sürmeleri ile ekonomik gelişmenin yolunu ellerinde tutarlar. Girişimcilerin yoğun bulunduğu sektörlerden birisi de turizmdir. Turizm ve turizm sektörü hızla gelişen girişimcilik alanlarının başında gelmektedir. Turizm, birçok ülke açısından Gayri Safi Milli Hâsılaya önemli bir katkı sağlayan ve bölgesel gelişme için önemli bir gelir aracı olarak görülmektedir. Gezmek ve seyahat etmek öncelikle para harcamayı gerektirdiğinden turizm, ülkeler açısından önemli bir döviz kaynağı ve istihdam olanağı yaratan bir alandır. Bu nedenle Turizm sektöründe gerçekleşen herhangi bir büyüme ülke ekonomilerini doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda turizmi çeşitlendirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için turizm sektöründe yer alan ve gittikçe popüler hale gelmekte olan ekoturizme eğilmek gerekmektedir. Kitle turizmine bir tepki olarak 1990’’lı yıllarda gelişme gösteren ekoturizm kavramı, kırsal ve kültürel turizmin unsurlarını içermekte ve hassas doğal ve kültürel alanlarda geliştirilebilecek en uygun turizm türü olarak ifade edilmektedir. Kontrolsüz gelişen kitlesel turizm hareketinin çevre ve toplum üzerindeki tahribatları karşısında ekoturizm, sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasında önemli bir araç olarak görülmektedir. Bu sürdürülebilir gelişme henüz bakir bir işletmecilik alanı olarak görülen ekoturizme yönelik ekoturizm girişimciliği ile gerçekleştirilecektir. Günümüzde turizm girişimcileri içerisinde kırsal girişimcilik ya da benzer bir ifade olan ekoturizm girişimciliğine ilgi gittikçe artmaktadır. Birçok ülke bölgesel gelişmeyi sağlamak için turizmin sürekliliğini ve devamlılığı amacıyla önemli çabalar sarf edilmektedir. Kıt kaynakları ile kalkınmak zorunda kalan gelişmekte olan ülkelerin özellikle kalkınma hamlelerinde bölge kavramı ölçek görevini üstlenmesi nedeniyle oldukça önem arz etmektedir. Ne var ki bölge kavramının tanımlanmasında ortak fikir, bölgenin bir coğrafi alan veya mekân olduğu ve böylece bu alan veya mekân hakkında bir bütün olarak önemli ifadelerin kullanılabileceği yönündedir. Bölgesel farklılık ise aynı ülkenin farklı yerlerinde görülen her türlü eşitsizlik olarak tanımlanmaktadır. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için az gelişmiş bölgelerde gelişim için kullanılacak araçlardan biriside ekoturizmdir.Bu çalışmanın amacı son yıllarda ülkemizde önemli bir girişimcilik türü olarak artış gösteren ekoturizm girişimciliğini incelemek ve bölgesel kalkınmaya etkisinin önemini vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmada genel olarak girişimcilik ve ekoturizm girişimciliği kavramları ile bölgesel kalkınma ve bölgesel kalkınmada ekoturizm girişimciliğinin rolü vurgulanarak, bölgesel kalkınma için ekoturizm girişimciliğinin faydaları ve öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.596
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi