Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 39
KONYA MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİNİN ERİŞİLEBİLİRLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2020
Dergi:  
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kentsel çevrenin ve yapı içindeki mekânların tüm kullanıcılar için erişilebilir olması aynı zamanda engelli bireylerin de bu yapılı çevreleri kullanımının arttırılması önemlidir. Yaş, beceri durum ve imkânların oluşturduğu farklılıklara karşın tüm bireylerin mümkün olduğu oranda eşit ve aktif kullanımlarını sağlayan çevre ya da tüm ürünlerin tasarlanması sürecindeki tasarım yaklaşımı; herkes için tasarım kavramı, bugün tüm mimari çalışmalarda ele alınmaktadır. Mekân ve çevre tasarımında kullanılabilirlik ve erişilebilirlik ele alınarak, her türlü birey için aynı kullanım özgürlüğünün sağlanması, tasarlanan yapı, çevre ve iletişimin herkes için aynı çekicilikte sunulması, kullanım yöntemlerinin kişilerin bireysel yetenek ve tercihlerine göre geniş seçenekler içermesi evrensel tasarım ilkeleri baz alınarak oluşturulabilmektedir. Bu bağlamda erişilebilirlik sosyal hayata katılmada etkili bir konudur. Toplumsal yaşamın her alanında engellilerin de yer alması, eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanması, üretime ve sosyal kültürel, sportif faaliyetlere katılmasına imkan sağlayan kültür merkezleri; engellilerin kullanım ve erişebilirlik gereksinimlerini karşılayabilecek biçimde düzenlenmelidir. Bu çalışmada evrensel tasarım yaklaşımıyla engellilik ve erişebilirlik kavramları düzleminde Konya da birçok etkinliğe ve hizmete ev sahipliği yapan Mevlana Kültür Merkezi incelenmiştir. Bunun için bina çevresi ve bina içindeki erişilebilirliği sağlayan yaya geçidi, yaya yolu, otopark, rampa, merdiven, asansör, koridorlar, işaretler fotoğraflanmış ve ölçülendirilmiştir. Araştırmanın kapsamı; erişilebilir çevre standartlarının ve erişilebilir bina standartlarının alt başlıkları esas alınarak, standartların mevcut uygulamalar ile kıyaslamasını, sorun tespitini ve çözüm önerilerini içermektedir. Standartlar ve kıyaslamalar sonucu ilerdeki tasarımlar için bir rehber oluşturmak, mevcut duruma çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Sonuçlar Mevlana Kültür Merkezinin standartlara uygun olmadığı ve iyileştirme projelerinin gerekliliğini açıkça ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Conya MEVLANA Cultural Centre is open to the
2020
Yazar:  
Özet:

It is important that the urban environment and the premises within the building are accessible to all users and that the use of these built environments is also increased by the disabled individuals. The design approach in the design process of the environment or all products which, despite the differences created by age, skill status and possibilities, enables all individuals to use equally and actively as possible; the concept of design for everyone is addressed in all architectural studies today. Considering the availability and accessibility in space and environment design, the provision of the same freedom of use for all types of individuals, the presentation of the designed structure, the environment and communication in the same attraction for everyone, the use methods contain a wide range of options according to the individual ability and preferences of individuals can be created on the basis of universal design principles. In this context, accessibility is an effective subject in participation in social life. The cultural centers that enable the participation of persons with disabilities in all areas of social life, the benefit of education and rehabilitation services, the participation in production and social cultural and sports activities, should be organized in a manner that can meet the needs of persons with disabilities in their use and accessibility. In this study, with the universal design approach, the concept of disability and accessibility has been studied by the Mevlana Cultural Center, which hosts many events and services in Konya. For this, the walkway, walkway, parking, ramp, stairs, elevator, corridors, signs that provide accessibility within the building have been photographed and measured. The scope of the study, based on the subtitles of accessible environmental standards and accessible building standards, includes the comparison of standards with existing applications, problem detection and solutions recommendations. The aim of standards and comparisons is to create a guide for future designs as a result, bringing solutions suggestions to the current situation. The results clearly showed that the Mevlana Cultural Center is not in accordance with the standards and the need for improvement projects.

Anahtar Kelimeler:

Assesment Of Konya Mevlana Cultural Center With Respect To Accesibilty
2020
Yazar:  
Özet:

,The accessibility of the urban environment and spaces within the building for all users, and increasing the usage of these built environments by individuals having with disabilities is important. The design approach that ensures equal and active use of all individuals as much as possible despite the differences created by age, skill, situation and opportunities (in the process of designing the environment or all products); the concept of design for everyone is addressed in all architectural works today. Considering usability and accessibility in space and environmental design, providing the same freedom of use for all kinds of individuals, presenting the designed building, environment and communication with the same attractiveness for everyone, and the usage methods include wide options according to the individual abilities and preferences of the people can be created on the basis of universal design principles. In this context, accessibility is an effective issue in participating in social life. Cultural centers that allow disabled people to take part in all areas of social life, benefit from education and rehabilitation services, participate in production, social, cultural and sports activities; It should be arranged in a way to meet the use and accessibility needs of the disabled. In this study, Mevlana Cultural Center, which hosts many activities and services in Konya in the plane of disability and accessibility concepts with a universal design approach, was examined. For this purpose, the pedestrian crossings, pedestrian paths, parking lots, ramps, stairs, elevators, corridors, signs, which provide accessibility within the building and around the building, were photographed and scaled. The scope of the research; Based on the subheadings of accessible environmental standards and accessible building standards, it includes the comparison of standards with existing practices, problem detection and solution suggestions. As a result of standards and comparisons, it is aimed to create a guide for future designs and to offer solutions to the current situation. The results clearly revealed that the Mevlana Cultural Center is not in compliance with the standards and that improvement projects are required.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 552
Atıf : 8.282
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
105/520

Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q1
8/222

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q2
78/239

Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi