Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
HANEFÎ USÛLÜNDE İCMÂ;EBÛ ZEYD ED-DEBÛSÎ VE ALÂUDDÎN ES-SEMERKANDÎ’NİN YAKLAŞIMLARININ MUKAYESESİ
2019
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam hukuku ilminin en önemli kaynaklarından biri olarak kabul edilen İcmâ Hz. Peygamber’in vefatından sonra ortaya çıkan sorunları çözmede kullanılan delillerden biridir. Her ne kadar müslüman âlimlerin çoğunluğu tarafından bir hüküm tespiti için hüccet olarak kabul edilse de icmâ’ın bir hüccet olmadığını savunan âlimler de vardır. İcmâ’ın Hüccet olduğunu savunan âlimler ise icmâ’ın mahiyeti ve bilgi değeri hususunda bazı konularda ihtilaf ederler. Her ikisi de Hanefi mezhebine mensup olan Ebû Zeyd ed-Debûsî (ö. 430/1039) ve Alâuddîn es-Semerkandî’de (ö. 539/1144) icmâ konusuna dair birçok konuda benzer görüşleri savunurken bazı hususlarda ayrışırlar. Bu iki âlimden biri olan Debûsî Irak Hanefi usul geleneğinin tesis edilmesinde önemli katkıları olan bir âlimdir.  Semerkant Hanefî usul geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Semerkandî ise başta Debûsî olmak üzere Irak Hanefî usul geleneğini birçok konuda eleştirir. Bu çalışmada Hanefi usul anlayışının oluşmasında önemli tesirleri olan Debûsî ve Semerkandî’nin icmâ’ın mahiyeti icmâ ehlinde bulunması gereken şartlar icmâ’ın türleri ve icmâ’ın hükmü konusundaki görüşleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 303
Atıf : 468
2023 Impact/Etki : 0.185
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi