Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 54
 İndirme 10
DİNİ GRUPLAR SOSYOLOJİSİ
2016
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın odak noktası diğer bir deyişle araştırmanın ele aldığı temel problem sosyolojik açıdan dini gruplardır.  Grup, özü itibariyle sosyolojik bir birliktelik olmakla birlikte grubun oluşumunda diğer sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi faktörlerin yanı sıra ilk insan örgütlenmelerinden bu yana dinin baskın ve etken oluşu da dini grupları sosyal birliktelik ve toplumsal etkileşim birliği olarak ele almayı gerektirmiştir. Grubun özü, kimliği, kültürü ve faaliyetleri sosyolojinin konusu olduğu kadar dinin de ilgi alanları içerisindedir. Çünkü din, her ne kadar aşkınla kurulan bireysel ve manevi iletişim bağını ifade etmekteyse de dinin varoluş ve gelişim zemini toplum ve grup tabanıdır. Dinin yaşamsal coğrafyası, iletişim ve etkileşim atmosferi toplum ve grup gerçekliğidir. Grupların sosyolojik açıdan ele alınışı kadar dini açıdan da ele alınması o ölçüde doğal karşılanmalıdır. İşte bu çalışmanın üzerinde duracağı tema dini grubun sosyolojik temeli ya da sosyolojik boyutuyla dini gruplardır. Çalışmanın hedeflediği noktalar arasında dini grupların biçimleri, örgütleniş şekilleri ve farklı sınıflandırma biçimleri bulunmaktadır. Dini grup kimliğinin diğer sosyal gruplarla ilişkisini, özelliklerini, teolojik itirazın sosyal farklılaşma boyutlarını, doğal dini grupları ve dinden doğan grupları ana hatlarıyla ortaya çıkarmak da araştırmanın hedefleri arasındadır. Bu doğrultuda klasik dini grup sosyoloji ile birlikte çağdaş dini grupların sosyolojik yaklaşım ve sistematiklerine yer verilmiştir. Çalışma, dini grup sistematiğine farklı bir boyut kazandırmaya çalışarak alana katkısı bakımından önem arz etmektedir. Çalışmada takip edilen yöntem literatür araştırması ve betimsel analizdir. Araştırmanın tekniği ise içerik analizleri oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Sociology of Groups
2016
Yazar:  
Özet:

The focus of this study is, in other words, the main problem that the research deals with, sociologically, religious groups.  The group is a sociological union in its essence, but in the formation of the group, along with other social, cultural, economic and political factors as well as since the first human organizations; the dominant and factor formation of religion has also required to treat religious groups as social union and social interaction union. The essence, identity, culture and activities of the group are within the areas of interest of religion as well as the subject of sociology. For the religion, although it represents the individual and spiritual communication link established with love, the existence and development of the religion is the basis of society and group. The vital geography of religion, the atmosphere of communication and interaction is the reality of society and group. The treatment of groups from a sociological point of view as well as the treatment from a religious point of view should be naturally welcomed. This is the subject of this study that will stand on the sociological basis of the religious group or the sociological dimension of the religious group. The objectives of the study include the forms of religious groups, forms of organization and different forms of classification. It is also among the objectives of the research to reveal the relationship, characteristics of religious group identity with other social groups, the dimensions of the social differentiation of the theological objection, the main lines of natural religious groups and religious groups. In this direction, the classical religious group sociology and the sociological approaches and systematics of contemporary religious groups are included. The study emphasizes its contribution to the field by trying to give a different dimension to the religious group system. The method followed in the study is literary research and visual analysis. The technique of the research is the content analysis.

Anahtar Kelimeler:

0
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 245
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi