Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Endorektal Ultrasonografi Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Pozitron Emisyon Tomografisinin Rektum Kanserinde Ameliyat Stratejisine Katkıları
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gastrointestinal sistemin en sık görülen kanserleri kolorektal kanserlerdir. Özellikle rektum kanserli hastalarda operasyon öncesi evreleme büyük önem taşımaktadır. Bunun sebebi ise evrelemeye göre tedavi yönetimindeki değişik olanakların hasta için tercih edilebilmesidir. Evreleme hasta için uygun tedavi yönetimini planlamaya yardımcı olmaktadır. Rektum kanserli hastaların endorektal ultrasonografi (ERUS), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyonu-bilgisayarlı tomografi (PET-BT) ile yapılan değerlendirilmelerinin ameliyat stratejisine etkileri araştırıldı. Yöntem: Bu çalışmada; klinik ve histopatolojik olarak Ekim 2010-Nisan 2012 arasında rektum kanseri tanısı almış 30 olgu preoperatif olarak ERUS, MRG ve PET-BT ile değerlendirilmiş, sonuçlar histopatolojik bulgularla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ekim 2010-Nisan 2012 tarihleri arasında Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında biyopsi ile rektum kanseri tanısı alan 30 hasta çalışmaya alınmıştır. Yirmi hasta erkek (%66,6), 10 hasta kadın (%33,3) idi. Hastaların yaşları 38 ile 78 arasındaydı, 21 hasta neoadjuvan tedavi gördü. Dokuz hasta neoadjuvan tedavi görmedi. Hastaların tümüne preoperatif MRG, PET-BT ve ERUS yapılmıştır. Çalışmaya opere edilen primer rektum adenokanserli hastalar dahil edildi. T evresini değerlendirmede MRG, ERUS ve PET-BT 30 hastadan sırasıyla 9 (%31), 12 (%41) ve 12 (%40) hastada doğru evreledi. N evresini değerlendirmede MRG, ERUS ve PET-BT 30 hastadan sırasıyla 15 (%51), 16 (%55,1) ve 17 (%56,6) hastada doğru evreledi. PET-BT’nin diğer görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırıldığında evrelemede anlamlı bir farklılık oluşturmadığı ve ameliyat stratejisini değiştirmediği görülmüştür. PET-BT ile üç hastada uzak metastaz saptandı. Bunlardan biri karaciğer, ikisi akciğer metastazı idi. Akciğer metastazı düşünülen kitlelerden alınan biyopsilerde metastaz saptanmadı. PET-BT’nin uzak metastazı saptamada yüksek yanlış pozitiflik oranı olduğu görülmüştür. İstatiksel analizde değerlendirme sonucu için anlamlı p-değerleri saptanmamıştır. Sonuç: PET-BT’nin rektum kanseri evrelemesinde T, N ve ekstramezorektal yayılım değerlendirilmesinde rutin olarak kullanılmasının faydası gösterilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Endorectal Ultrasound Magnetic Resonance Imaging and Positron Emission Tomography's Contribution to the Rectum Cancer Surgery Strategy
2021
Yazar:  
Özet:

The most common cancers of the gastrointestinal system are colorectal cancers. Pre-operative stage is of great importance especially in patients with rectum cancer. This is because, according to the evolution, the different options in the treatment management can be preferred for the patient. Evolution helps to plan the appropriate treatment management for the patient. The effects of evaluations by endorectal ultrasound (ERUS), magnetic resonance imaging (MRG) and positron emission-computer tomography (PET-BT) of patients with rectum cancer were studied on the surgical strategy. Method: In this study; clinically and histopathologically diagnosed rectum cancer between October 2010-April 2012, 30 facts were preoperative assessed with ERUS, MRG and PET-BT, the results were compared with histopathological findings. Results: between October 2010-April 2012, 30 patients diagnosed with rectum cancer in the General Surgery Anabolic Department of the University of Bezmialem Medical School Hospital were taken to study. Twenty patients were men (66.6%) and 10 patients were women (33.3%). The patients were between the ages of 38 and 78, with 21 patients receiving neoadjuvan treatment. Nine patients have not been treated with neoadjuvan. All patients have preoperative MRG, PET-BT and ERUS. The study included primary rectum adenocarcinoma patients operated. In the evaluation of the T stage, MRG, ERUS and PET-BT were correct in 9 (%31), 12 (%41) and 12 (%40) patients from 30 patients respectively. In the evaluation of stage N, MRG, ERUS and PET-BT were correct in 15 (51%), 16 (55.1%) and 17 (56.6%) patients from 30 patients respectively. It has been shown that PET-BT does not make a significant difference in evolution compared to other imaging methods and does not change its surgery strategy. Three patients with PET-BT were metastatic. One of them was liver metastasis, and two were liver metastasis. Metastasis was not identified in biopsy taken from the masses considered to be lung metastases. PET-BT has been shown to have a high rate of negative positivity in the distant metastasis. In statistical analysis, no meaningful p-values were determined for the evaluation result. The result: PET-BT has not been shown to be used routine in the evaluation of T, N, and extramezorectal spread in the rectum cancer stage.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni