Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 1
Organik Tarımda Biyolojik Mücadele; Entomopatojen Biyoinsektisitler
2012
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sürdürülebilir bir organik tarım için kimyasal madde kullanımına getirilen sınırlama zararlılarla mücadelede alternatif çözüm arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Kimyasal pestisitlere alternatif yöntemlerden en önemlisi doğal düşmanların kullanıldığı biyolojik mücadele yöntemidir. Organik tarım, çevresel ve ekonomik olarak sürdürülebilir tarımsal üretim sistemini oluşturmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Organik tarımda, biyolojik mücadele uygun diğer mücadele yöntemleri ile birlikte uygulandığında çok daha etkili sonuçlar vermektedir. Organik tarımda zararlılarla mücadele de hedef, zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil zararlının zarar seviyesini en aza indirmektir. Bununla birlikte, organik tarım yapılan alanda bir üretim döneminde yetiştirilen bitkilerdeki zararlılarla mücadelede kullanılacak olan entomopatojen biyoinsektisitler göz önüne alınarak iyi bir üretim ve ekim nöbeti sistemi planlanmalıdır. Zararlı böcekler ile mücadelede yaygın olarak kullanılan mikrobiyal kontrol ajanları bakteri, virüs, fungus, protozoa ve nematodlardır. Mikrobiyal kontrol ajanları içerisinde yer alan entomopatojen biyoinsektisitler türe özgü etki gösterdiği için diğer doğal düşmanlara göre daha avantajlıdır. Çevre sağlığı, ekonomik kazanç, güvenli alternatif oluşturma, sosyal ve ekonomik eşitlik gibi süreçlerin bir entegrasyonu olan organik tarım uygulamalarında çiftçi, tüketici, işçi, araştırmacı ve politikacı gibi tüm iştirakçilerin sorumluluğu vardır ve sürdürülebilir bir tarım faaliyeti için bu iştirakçilerin tamamının desteği gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Biological Struggle in Organic Agriculture; Entomopathogenic Bioinsecticides
2012
Yazar:  
Özet:

The restriction on the use of chemicals for sustainable organic farming has also led to the search for alternative solutions in the fight against harmful substances. The most important alternative methods to chemical pesticides is the method of biological combat which is used by natural enemies. Organic agriculture can be defined as an approach aimed at creating an environmentally and economically sustainable agricultural production system. In organic farming, biological fighting gives much more effective results when applied together with other appropriate combat methods. In organic farming, the goal is to combat harmful ones, not to eliminate harmful ones completely, but to minimize the level of harm. However, a good production and October surveillance system should be planned, taking into account the entomopathogenic bioinsecticides that will be used in the fight against the harmful in plants grown during a production period in the organic farming area. The microbial control agents commonly used in the fight against harmful insects are bacteria, viruses, fungus, protozoa and nematodes. The entomopathogenic bioinsecticides contained within the microbial control agents are more advantageous than other natural enemies because they have a specific effect. Organic farming practices, which are an integration of processes such as environmental health, economic profits, safe alternative creation, social and economic equality, are the responsibility of all stakeholders, such as farmers, consumers, workers, researchers and politicians, and the support of all these stakeholders is necessary for a sustainable agricultural activity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 2.955
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi