Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 69
 İndirme 17
From Kawa the Blacksmith to Ishtar the Goddess: Gender Constructions in Ideological-Political Discourses of the Kurdish Movement in post-1980 Turkey
2012
Dergi:  
European Journal of Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The Kurdish movement in post-1980 Turkey successfully mobilized Kurdish women. Themes related to gender equality have gained importance especially in late 1990s, when Kurdish women started to participate actively in the Kurdish movement. In the same period, the mythological sources of Kurdishness as a political identity were changed. Building on  feminist studies exposing the interaction between ethnic/nationalist processes and gender relations, this article aims to examine the Kurdish movement’s ideological discourse from a gender perspective. By analyzing Öcalan’s writings during the 1978-1999 period, the article argues that there is a mutual interaction between the Kurdish movement’s ideological political and women’s agency in political participation. The paper shows that the left-wing and secular characteristics of the Kurdish movement facilitated women’s participation in the movement and that women’s participation affected both the importance of gender equality within the ideological and political discourse of the Kurdish movement and within its organizational structure. The paper concludes by pointing out the limits and contradictions of the movement’s discourse on gender equality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




European Journal of Turkish Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 207
Atıf : 149
European Journal of Turkish Studies