Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 24
Kültürlerarası Bir Bilgi ve Barış Köprüsü Olarak İsrâiliyât
2020
Dergi:  
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada rivayet geleneğimizin en önemli unsurlarından biri olan İsrâiliyâtın tanımı, ortaya çıkışı, gösterilen tepkiler, negatifleşmesi gibi konular kısaca belirtildikten sonra özellikle, Yahudi ve İslam kültürü ile İslam ve Batı medeniyetleri arasında bilgi, birikim ve kültür aktarımında bir köprü görevi gördüğü hususu üzerinde durulmaktadır. Bunun için isrâiliyâtın İslam havzasına geçişi, İslam coğrafyasında kazandığı yeni şekil ve bu haliyle Batı âlemine intikali konuları işlenmektedir. Bu çalışmada, Yahudi ve diğer din ve kültürlere ait bilgilerin şifâhî olarak İslam kültürüne geçişi isrâiliyât olarak görüldüğü gibi, bu bilgilerin yabancı kültür ve medeniyetlere ait kitaplardan tercüme edilerek Müslümanlara kazandırılması da isrâiliyât olarak değerlendirilmektedir. Yine İslâmî bilgi ve birikimlerin muhtelif yollarla Batı âlemine intikali de isrâiliyât olarak isimlendirilmektedir. Zira şayet bir kültür ve coğrafyaya ait bilgilerin –isrâiloğulları örneğinde olduğu gibi- şifâhî olarak başka bir kültür havzasına geçişi isrâiliyât ise bu bilgilerin bir kültürden başka bir kültüre yazılı olarak intikali de isrâiliyât olarak değerlendirilebilir. Burada da bu yapılmaktadır. Bu bakış açısından hareketle bütün olumsuz yönlerine rağmen geçmişte kültürler arasında bir köprü görevi gören isrâiliyâtın, bugün de hayra, barışa ve kardeşliğe vesile olabileceği hesaba katılarak bu çalışma yapılmakta ve buna göre bazı değerlendirmelerde bulunulmaktadır. İsrâiliyât konusu muhtelif yönlerden birçok çalışmaya konu olmuştur. Çok yer alacağından burada bunları zikretmeye gerek yoktur. Ancak makalede bunların çoğundan yararlanılmaktadır ve bunlar kaynakçada yer almaktadır. Bu çalışmada bütün bunlardan farklı olarak, isrâiliyât üzerinden farklı din ve kültürler arasında bir bilgi köprüsü, bir barış yolu kurulması hususu üzerinde durulmakta ve bunun din ve kültür mensupları arasında yakın bir ilişkinin kurulmasına vesile olabileceği hususu öne çıkarılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Israel as a cross-cultural bridge of knowledge and peace
2020
Yazar:  
Özet:

This study, which is one of the important elements of our rivial tradition, focuses on issues such as the definition, appearance, demonstrated reactions, negativization, which are briefly stated, especially on the fact that it considers a bridge in the transfer of knowledge, knowledge and culture between Jewish and Islamic culture and Islamic and Western civilizations. For this purpose, the transition of Israel to the Islamic basin, the new form it has gained in Islamic geography and thus in the western world is processed. In this study, the transition of information about Jews and other religions and cultures to Islamic culture is considered as israeliath, and the transition of this information from books of foreign cultures and civilizations is also considered as israeliath. The Islamic knowledge and the knowledge of the Western world are called in the name of the Islamic. For if the transition of the knowledge of a culture and the geography — as in the example of the Israelites — to another culture is is illicit, then the incidence of this knowledge to another culture can also be regarded as illicit. This is done here too. From this point of view, the work is carried out by taking into account that Israel, which in the past served as a bridge between cultures, can also be an opportunity for good, peace and brotherhood today, and accordingly some assessments are made. There are many things that I have done to Israel. There is no need to mention this because it will take a lot of place. But many of them are used in the article, and they are found in the source. In this study, unlike all of these, a bridge of knowledge between different religions and cultures through Israelity is focused on the issue of establishing a path of peace, and it is suggested that this may be an opportunity for the establishment of a close relationship between the members of religion and culture.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 346
2023 Impact/Etki : 0.116
BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi