Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 36
 İndirme 14
Irak’ta Şiî-İmamîliğin Yayılmasında Safevî-İran Etkisi
2018
Dergi:  
Bilimname
Yazar:  
Özet:

İslamiyetin ilk döneminde dinî grup veya mezhebî yapılar yoktu. Hz. Peygamber sonrası dönemde insanî zeminde ve beşerî gerekçelerle mezhepler vücut buldu. Bu bağlamda Şia da Hz. Peygamber sonrası geç dönemlerde tarih sahnesine çıktı. Şiîlik, ortaya çıkışı itibariyle Kufe merkezli Irak coğrafyasında Ehl-i Beyt’i merkeze alan hadiseler çerçevesinde şekillendi. Ancak Safevîler dönemine kadar Irak’ta Kerbela, Bağdad ve Samarra gibi belirli yerlerde temsil edilen küçük gruplar dışında etkin bir güç olamadı. Safevîler öncesi dönemde İran coğrafyası da Sünnî düşünce ağırlıklı bir bölgeydi. Ancak Şiîlik, Şah İsmail öncülüğünde kurulan Safevîler Devletinde siyasallaştırılmak suretiyle resmi ideolojiye dönüştürüldü. Hatta Şiîlik, Safeviler eliyle İran yayılmacılığının siyasî ideolojik bir enstrümanı oldu. Bu enstrüman ile Irak coğrafyası şiîleştirilmeye başlandı. Özellikle önemli şiî imamların bulundukları Atebât denilen türbe şehirlere İran’dan ziyaret ve göçler başladı. Devlet desteğini de alan bu durum şiî ilim adamlarının ve tüccarların da Irak’a yönelmesini sağladı. Bütün bu göçler, Irak coğrafyasında Şiî nüfusun etkinlik kazanmasına gerekçe oluşturduğu gibi, Irak’ın kitlesel olarak şiileşmesinin de önünü açtı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bilimname

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 955
2023 Impact/Etki : 0.116
Bilimname