User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 20
 Downloands 4
NIETZSCHE FELSEFESİNDE ADALETİN KAYNAĞI VE İMKÂNI SORUNU
2021
Journal:  
ANASAY
Author:  
Abstract:

Bu çalışma ile Nietzsche’nin adalet kavrayışı, onun eşitlik kavrayışı ve sözleşmeden türetilen bir birliktelikle ilgili düşünceleri çerçevesinde ele alınmıştır. Nietzsche adaletin kökenini mübadeleye, insanların bir sözleşmeyle bir araya gelme fikrini ise bir eşitlik varsayımına dayandırmaktadır. Ona göre bu eşitlik uydurulmuş bir eşitliktir. Doğanın kendisinde teşhis edemediğimiz bir adaletin ise insanlar arasında tesis edilebileceğine inanmak güçtür. İnsanlar kendi korunma ve güvenlik güdüleri dolayısıyla bencilce bir araya gelir. Kendi geçici çıkarları çerçevesinde konfor alanına çekilen insanlar, başlangıçtaki çıkar birliğini unutarak sözlerine riayet etmeyi bir erdem olarak kabullenirler. Nietzsche doğada olduğu gibi insanda da bir eşitsizlik olduğunu dile getirir. O, insanın doğası gereği gücü isteyeceğini belirterek, gücü arzulayan bir varlık olarak insanın bu gücü elde etmesi neticesinde başlangıçta kendi çıkarına olduğunu düşündüğü anlaşmayı ihlal edeceğini belirtir. Sosyal sözleşme kuramlarına dair eleştirilerinde Nietzsche bunları açıkça dile getirmektedir. Bu çalışma Nietzsche’nin adalet kavrayışını eşitlikle ve bu eşitliği tesis ettiği varsayılan sosyal sözleşme ile ilişkisinde değerlendirmek amacını taşımaktadır.

Keywords:

The Source and Possibility of Justice in Nietzsche Philosophy
2021
Journal:  
ANASAY
Author:  
Abstract:

With this study, Nietzsche’s concept of justice was discussed in the framework of his concept of equality and his ideas about a union derived from the treaty. Nietzsche puts the origin of justice on the exchange, and the idea of the people to come together with a treaty on the assumption of equality. That equality is an equal equality. It is hard to believe that a righteousness that we cannot diagnose in nature itself can be established among humans. People gather selfishly for their own protection and security motivations. People who are pulled into the comfort area in the framework of their own temporary interests, forget the unity of interests in the beginning, accept to observe their words as a virtue. Nietzsche says there is an inequality in man as in nature. He indicates that the human being, by nature, will seek power, and that the human being, as a creature that desires power, will infringe the agreement that he believes it is in his own interest, as a result of obtaining this power. In his criticism of the theories of social contracts, Nietzsche clearly expressed this. This study aims to evaluate Nietzsche’s concept of justice in equality and in relation to the presumed social contract in which this equality is established.

Keywords:

0
2021
Journal:  
ANASAY
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








ANASAY

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 291
Cite : 387
ANASAY