Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 7
FTOPSIS ve TOPSIS YÖNTEMLERİ ile SUDAN’IN MAKROEKONOMİK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Sudan, enflasyon, gayri safi yurt içi hasıla, döviz kuru, ihracat ve büyüme oranı gibi değişkenler ile, 2000-2019 yıllarına ait performansları açısından değerlendirilmektedir. Veriler Sudan Merkez Bankası ve Merkezi İstatistik Bürosu’ndan derlenmiştir. Çalışmada değerlendirme fuzzy TOPSIS yöntemi ile yapılmıştır. Bu metoda göre elde edilen en önemli sonuç; 2019 yılının en yüksek makroekonomik performansın sergilendiği yıl olmasıdır. 2016 yılı, 2. sırada en iyi performansın sergilendiği yıl olarak belirlenmiştir. 2006 yılı ise makroekonomik göstergeler açısından performansı en düşük yıl olarak görülmektedir. Çalışmada performansların birdenbire aşağıdan yukarıya veya tersine yönde sıralama değiştirmesi dikkat çekmektedir. Örneğin 2008 yılı için sıralama 7 iken 2007 için sıralama 19 dur. Bunun sebebi Sudan’daki ekonomik kriz ve iç savaşlardır. Çalışmada aynı değişkenler ile TOPSIS yöntemi de uygulanarak sonuçlar karşılaştırıldığında iki metodunda sıralamalarının, 2000, 2006, 2012 ve 2014 yılları hariç karşılaştırılan pek çok yıl için birbirine yakın olduğu görülmektedir. Bu çalışma Sudan ekonomisinin başarısını çok kriterli karar verme yöntemi ile analiz eden ilk çalışmadır.

Anahtar Kelimeler:

FTOPSIS and TOPSIS methods and the assessment of the macroeconomic performance of Sudan
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, Sudan, with variables such as inflation, non-clean domestic revenue, exchange rate, export and growth rate, is evaluated in terms of its performance for the years 2000-2019. The data was collected from the Central Bank of Sudan and the Central Bureau of Statistics. The study was conducted by the Fuzzy TOPSIS method. The most important result obtained according to this method is that the year 2019 is the year in which the highest macroeconomic performance is shown. 2016 was the second year in which the best performance was shown. 2006 was the lowest year for macroeconomic performance. In the study, it is noted that performance suddenly changes in order from down to up or vice versa. For example, the ranking for 2008 is 7 while the ranking for 2007 is 19. This is due to the economic crisis and the civil war in Sudan. In the study, the same variables and the TOPSIS method are also applied and the results are compared with the two methods, and their rankings are close to each other for many years compared, except for the years 2000, 2006, 2012 and 2014. This study is the first study to analyze the success of the Sudan economy with a multi-critical decision-making method.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.162
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi